Världsreportern Anders Thorsell skriver åt Njus

Anders Thorsell skriver reserapporter på Njus.me.

Anders Thorsell skriver reserapporter på Njus.me.

När Anders Thorsell började resa världen runt på sin lediga tid, då kallade han det för chock-turism. Han åkte ofta till platser eller miljöer vi andra gärna undviker. Så fick han också upplevelser utöver det vanliga. Att kalla honom världsreporter är ingen överdrift, han har besökt

Men det har alltid varit bilden som varit i centrum för Anders. Att dokumentera och dela med sig av sina reseminnen, det började han med direkt. Numera har han en egen bildbyrå i form av webbplatsen ffaphoto.com, och på resefoto.net. De vackra och ofta stämningsfulla bilderna från Sundsvall med omnejd lägger han ut på sundsvallsbilder.com, men där rapporterar han också från favoritlaget Giffarnas hemmamatcher.

Att Anders Thorsell är en excellent fotograf kan vem som helst snabbt konstatera. Efter att ha sett hans bilder under många år fascineras man av mångfalden och de ofta närgångna personporträtten. Nu har han också börjat att berika den nya nyhetssajten Njus.me med sina resereportage.Njus.me, med säte i Sundsvall, börjar nu få allt mer intressant innehåll.

Har du gjort några resor i år Anders?

– Ja, i januari blev det en sväng till Kambodja och Thailand. I mars var jag på Cypern, i Aten samt i Prag. I april var jag i Vitryssland och Ukraina. När jag besökte Cypern blev jag “klar” med Europa. Nu har jag besökt alla länder där. Jag hoppas på fler resor i höst och vinter, säger Anders Thorsell.

Om du är intresserad av resor eller att veta mer om exotiska platser världen runt, missa inte Anders artiklar.

 

Välkommen Pink Lady!

Den nya restaurangen fick rätt sorts inramning i form av läckra amerikanska dollargrin.

Om man i dagsläget ska sticka ut i restaurangbranschen då ska man hitta ett koncept som avviker totalt från andra i grannskapet har. Ska man dessutom bli lyckosam gäller det inte enbart att ha bästa maten, det gäller också att satsa på en trevlig miljö.

Det är förmodligen i dessa banor Malin Överby täkt när hon skissat på projektet Pink Ladies. I lördags (10 maj 2015) var det invigningsfest och fullt med inbjudna som ville prova på den nya krogen i Myre, Njurunda. Man minglade, åt miniburgare och drack rosa drinkar och rosa milkshake.
Runt krogen fylldes större delen av parkeringen av amerikanska 50-tals bilar som passade in i designen av Pink Ladies.

Rockabillybandet Svenvinters Kapell underhöll, DJ Dick hade full fart på plattorna och redan vid inledningen av kvällen stuffades det vilt på det lilla dansgolvet.

Att krogen ligger en bra bit utanför stan är knappast något hinder för att den ska bli populär även bland kräsna stadsbor. Det här kan lätt bli ett utflyktsmål, speciellt sedan nya E4 öppnade och färden ut till Myre inte tar många minuter.

Satsningen i Myre görs naturligtvis också med tanke på att det här blir första matstället på väg in till Sundsvall när man kommer E4 söderifrån. Eller sista chansen, på bra många mil, att få sig en bit mat om man åker åt andra hållet och inte stannat till i Birsta eller Sundsvall.

DJ Dick framför den läckra väggen med en rosa … nä, Cadillac är inte …

Linda Edlund, Cecilia Enerud och Emelie Klingstedt Lauro från Visit Sundsvall och Stenstan Visitor Center var några av de många gästerna som var tidstypiskt stylade för att passa in i den nya restaurangen.

Miniburgarna gick åt som smör i solsken.

Läs även:

Malin Överby har öppnat sin tredje restaurang, Pink Ladies i Myre, Njurunda.

Pink Ladies öppnar i Myre (ST.nu) 

Pascal Åberg: Mer på gång i Myre

Stämningsfull avslutning på Almamia Lilla Scenen

Det blev en musikaliska fest och stämningsfull avslutning på de två konserterna med Vocal Yamandu som satte punkt för åtta års verksamhet med Almamia Lilla Scenen. Fullsatt naturligtvis i den lilla lokalen som har plats för 47 personer, med som från början rymde hälften så många. Detta eftersom den då delade utrymme med Almamias hantverks- och presentbutik.

Nedan ett bildkollage från de två sista konserterna med Yamandu Vocal från tisdag 2 december 2014.

Läs även vad Sundsvalls Tidning skriver om den sista konserten på Almamia Lilla Scenen.

SONY DSC

Titti Pettersson serverar glögg och pepparkakor.

SONY DSC

Julian Vigil stämmer sin gitarr.

SONY DSC

Pablo Perez och Julian Vigil.

SONY DSC

Fullsatt i Almamia.SONY DSC

SONY DSC

Yamandu tackade styrelsen för musikföreningen Almamia.

SONY DSC

Thomas Brännström och Titti Pettersson.

SONY DSC

Vocal Yamandu framförde latinska folk- och julsånger. Från vänster Rickard Collin -Bas, Yamandu Pontvik – Baryton, Julian Vigil – andra tenor, Pablo Perez – Förste tenor.

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

Yamandu Pontvik, Julian Vigil och Pablo Perez.

Är Sundvallsbranden något att minnas?

Några av huvudrollerna i Träpatronerna hade Rune Thuresson (Disponent Enhammar), Ingrid Janbell, (Rebecka Enhammar) och Micha Gabay (David Enhammar).

Nästa vecka uppmärksammar vi 125 årsminnet av Sundsvallsbranden, med stadsvandringar, brandbilsturer med mera. Då påminns vi än en gång om vilken fantastisk stad vi har tack vare de förmögna träpatronerna, grosshandlarna och andra mer eller mindre förmögna personer som byggde den nya staden.

Då kan det vara nyttigt att också påminna sig lite om arbetarnas historia i sammanhanget. Själv har jag gjort det genom att titta igenom den gamla TV-serien Träpatronerna av Bengt Bratt, sedan ett par månader tillbaka är tillgänglig på SVT:s Öppet arkiv.

Visserligen är den ganska hårdvinklad och det är knappast någon tvekan om annat än att Bengt Bratt velat riva ner den snygga fasaden kring dåtidens höga herrar. Här finns inte många förskönande drag hos överklassen.

Men i sak så ger ändå historien honom rätt. Även om det naturligtvis fanns hyggligt folk och bonntjyvar på båda sidor.

Sågverksbolagens agenter plockade hem många skogsskiften till kraftiga underpriser, ren stöld skulle många säga. Att många arbetare levde under odrägliga förhållanden är ju inte heller någon nyhet. Och att Sundsvallsstrejken 1879 var sprungen ur kraftiga missförhållanden och en orättvis behandling av arbetarna, det är också väl känt.

Titta gärna igenom Träpatronerna och få en utmärkt illustration av vilket stort avstånd det var mellan de fattiga och de rika.

Kanske skulle vi mer och mer betona att det egentligen var arbetarna som byggde staden. De frös och svalt ofta vintertid och slet som djur året runt. Dom var underbetalda och bodde ofta mycket torftigt. Men deras arbete lade grunden till de förmögenheter som sedan byggde det nya Sundsvall.

Det är klart att branden är viktig att minnas. Det var ju ändå den som så totalt förändrade förutsättningarna för Sundsvalls framtid.

Följ gärna med mig på “En vandring i brandens spår”, arrangerat av Stenstan Visitors Center, som bjuder på Fri Entré till vandringarna. Då tar jag er med på en spännande vandring genom den mest dramatiska dagen i Sundsvalls historia.

Vandringarna går på följande datum och tid:

25/6 14:00
26/6 14:00 och 18:00
27/6 14:00

Biljetter hämtas på turistbyrån (Stenstan Visitors Center). För de som vill avslutar vi på restaurang Brandstation med “Brandmästarens buffé” för endast 125 kronor.

De första sex avsnitten av Träpatronerna gick på SVT 1984 och ytterligare sex entimmesavsnitt gick 1988.

 

Gatufesten kan – Nationaldagen blev ett lyckat event

Olof Nyberg och Peije Christensen var tidigt på plats för att sätt upp marknadsstånd på Storgatan. Ett jobb som frivilliga entusiaster i olika idrottsklubbar har tagit på sig.

Årets Nationaldag blev ett lyckat arrangemang.

Grattis Gatufesten får vi väl säga!

För det var ju första gången den nya gatufestorganisationen tog sig an detta event. Och gjorde det med den äran. Den ena aktiviteten efter den andra avlöste varandra i en stadskärna som vimlade av folk.

Alla saker vi vant oss vid fanns på plats. Parad genom stan, konstutställning i Vängåvan, den gamla brandbilen tuffade på i tur efter tur genom stan. I Esplanaden var det uppvisningar och salustånd, precis som utefter Storgatan där marknadsstånden lockade, dansarna från Altira fick folk att stanna till och det var fart på folkvimlet.

På Stora torget fick vi möta Kvartersteatern med skådespelarna i Bröderna Lejonhjärta som hade premiär på Norra berget samma kväll. Bland de som uppträdde på stora scenen fanns även Kjell Lönnå och alltid lika populära Tobbes Ukuleleorkester.

Utanför sin bokhandel, Bokia vid Vängåvan, intervjuade Lennart Bergström aktuella författare på “Litteraturscenen” och från Stadshuset kom de nya svenska medborgare som fått sitt medborgarskap.

Att sedan solen bröt igenom molnen redan under förmiddagen och blåste bort de senaste dagarnas grådis, det var ju pricken över i denna dag.

Tobbes Ukuleleorkester med solisten Magnus Åkerström.

Det här var en av de tävlingar man kunde delta i under dagen. “Gissa vilket hus jag är!”

I Vängåvan hittade vi som vanligt konstnären Stefan Thunström, känd för sina fantasifulla keramikfigurer. Hans ugn hade pajat, så vad gör Stefan då? Jo, kreativ som han är så byter han material till tyg och diverse kompletterande detaljer i andra material.

Så här ser Stefan Thunströms figurer ut numera.

Bokhandlarn Lennart Bergström intervjuar Kjell Lönnå på Litteraturscenen, apropå hans nya bok.

Kön till sockervadden var tidvis väldigt lång.

Flera varianter av Pippi Långstrump dök upp under dagen. Det här är Emmy Berglund som tillsammans med mamma Malin kopplade av i gröngräset i Vängåvan.

Kvartersteaterns skådespelare från Bröderna Lejonhjärta.

Så nu får vi se fram emot nästa event i Stenstan, den lite större Gatufesten. Det blir spännande med det nya tajtare området och den mer folkliga framtoningen. Det är ett koncept jag tror på, för en fest som annars höll på att tappa greppet.

 

Gatufesten vänder och blir bättre

Nu har de två första artisterna för Gatufesten 2013 presenterats; rockikonen Ulf Lundell och  synthpopduon Icona Pop.

Gatufestens vd Anna Frisk kommenterade valet av de två bokningarna:

– Icona Pop är nytt och fräscht. Även om vi går mot en folkligare festival måste vi ha något som sticker ut också, säger Anna Frisk till lokaltidningarna.

Det låter lovande. Att Sundsvalls Gatufest äntligen vänder tillbaka och blir en mer folklig fest. Det är vi många som efterlyst de senaste åren. Positivt är också att gatufestområdet blir tajtare. Som Anna Frisk beskrivit det: “Vi tar bort en massa transportsträckor”.

Om man tittar på Gatufestens skiss över det nya området ser det också ut som om man i år ser till att inte blockera entrén till Stenstan Visitors Center. Tack för det! Fjolårets avspärrningar var en katastrof för turistbyrån och Entré Sundsvall. Läs om det här.

Så ser gatufestområdet ut i år. Karta: Gatufesten.se

 

Här levde man Rullan

I slutet på 1800 och en bit in på 1900-talet låg Sundsvalls nöjestempel på norra sidan om Selångersån. I dag (2012-11-10) öppnade en utställning på Sundsvalls Museum om Rullan och Tivoli, dessa två nöjestempel.

Kulturmagasinet vimlade av folk den här gråtrista lördagen. Öppet hus med bland annat släktforskning hos Medelpadsarkiv, utförsäljning av böcker både på arkivet och biblioteket, föreläsning om jazzens historia i Sundsvall och så invigningen av utställningen “Fest och spektakel – Nöjesliv på Rullan och Tivoli”, med, mera.

Rullan låg i Badhusparken (se karta längre ner på sidan) och Tivoli låg där Vårdcentralen Centrum nu ligger. I Sundsvalls Nyheters bilaga om Stenstansdagarna hade vi en artikel om Tivoli.

I Stenstanstidningen fanns bland annat denna karta över Tivolis placering.

Några spår av Rullan finns inte kvar i dag, däremot en trappa ner till Selångersån från Vattenkuranstalten som var anledningen till att den första delen av Rullan byggdes.

En märklig historia är slutet för Rullan. Kommunens utskänkningsenhet (motsvarande nuvarande alkoholenheten) drog in serveringstillståndet för Rullan.
“Man ville nog begränsa drickandet”, säger förste arkivarie Lena Nygren som ansvarar för utställningen. Men Tivoli fick fortsätta. Var det mindre supande där kanske, eller var det ett otillbörligt gynnande av Tivoli? Kanske något att titta vidare på för den som vill gräva vidare i dokumenten.

Grävt i historien kring Rullan och Tivoli är annars något som Lena Nygren och hennes kollegor gjort. “Det finns inte så många dokument kvar kring de här båda nöjesmetropolerna,” berättar hon. “Därför har vi gått igenom lokaltidningarna för att lokalisera till exempel vilka byggnader som fanns på Rullan. När de byggdes och när de revs.”

Sundsvalls museums chef Mona Bornecrantz, (t.h.) invigde utställningen “Fest och spektakel”. Längst t.v. 1:e arkivarie Lena Nygren.

Kollagen av annonser och affischer visar att det var mycket som var annorlunda i nöjeslivet för drygt 100 år sedan.

Den här delen av utställningen hade nog varit i riskzonen för utställningen om Behrang Miri, konstnärlig ledare på Kulturhuset i Stockholm, hade jobbat i Sundsvall. Ni vet han som försökte censurera bort Tintin-böckerna i Kulturhusets biblioteket.

Missa inte chansen att lära dig mer om det historiska nöjeslivet i Sundsvall.

Släktforskningen lockade många till att slå sig ned vid Medelpadsarkivs datorer under Arkivens dag i Kulturmagasinet.

Drakfestivalens nya ansikte – vad tycker du?

Drakfestivalen

Drakbåtsrodden är den stora folkfesten och med den nya norra kajen vid Selångersån är det ju ännu lättare för publiken att följa loppen.

Så vad säger vi om Drakfestivalens nya ansikte?
• Större scen på Fisktorget och satsning på artister som dragplåster.
• Inhägnat område och biljetter för 250 kronor för att komma in efter 18.00.
• Inga “knallar” på området längre.
(Du kan själv rösta längst ner på denna sida).

Jag kan förstå festivalledningens resonemang att man måste göra något för att få täcka alla omkostnader kring festivalen. Men risken med det nya upplägget är att det totalt sett drar färre folk till festivalen på kvällarna.

Jag har själv inga problem med det nya formatet. Större yta för restauranger och knallarna borta, det är helt OK. Och ska man stänga av en del av stan för en musikfest är ju Fisktorget ett bra val. Men Drakfestivalen har varit det sköna gratisalternativet till Gatufesten, Konsertfesten och Airfestivalen. Det finns ju en risk att det blir för många betalfestivaler och att intresset bland publiken inte räcker. Vi får väl höra vad festivalledningen säger när man summerar årets festival.

Politikerduellen under fredag Drakfestivalen 2012

Politikerduellen under fredag Drakfestivalen 2012.

Ett arrangemang som man däremot kan lägga ner och som ingen kommer att sakna är politikerduellerna. Jag satt i Wretmanstältet och observerade vad som hände på stora scenen och framför scenen var det praktiskt taget tomt. På scenen kämpade ändå Kim Ottosson(V), Hans Forsberg (C), Elisabeth Strömqvist(S) och Lars Persson (FP) med hbtq-frågor. (HBTQ är en förkortning av begreppen Homo, Bi, Trans och Queer.)
Antingen är det så att man måste ha kommunalråden på plats för att dra folk, eller så var ämnet ointressant, eller så är det helt enkelt så att folk inte orkar engagera sig när man är ute för att festa.

Drakrodden, Sundsvalls Nyheter

Dags att ta plats i Sundsvalls Nyheters båt.

Bara det inte betyder att artistsatsningen tar över och drakrodden minskar i betydelse, för det är ju just drakbåtsrodden som är det roliga med Drakfestivalen. Och att vara med och ro är ju den verkliga utmaningen. Efter några år bland åskådarna var jag i år tillbaka i ett av roddargängen. Jag fick hoppa in med kort varsel när Sports Wire saknade en roddare och några lopp senare fick jag även ta plats i Sundsvalls Nyheters båt. Sedan var det bara hem och byta till torr tröja och torra byxor innan det var dags att kasta sig på cykeln till Norrporten Arena för att se Giffarna ta hem 3 nyttiga poäng mot Gais.

Appropå Giffarna så köpte jag ett par av Giffarnas 50/50-lotter under dagen på Drakfestivalen. Både där och på GIF-matchen sa man att dragningen skulle göras under kvällen och läggas ut på festivalens och giffarnas hemsida. Men inget resultat än så länge i dag (söndag 13.30).
Vad tycker du om nya Drakfestivalen? Säg din mening här och kommentera gärna detta inlägg!

Gatufesten: Sista året på Stora torget?

Ny entré Stadshuset i Sundsvall

En av skisserna på hur den nya entrén kan komma att se ut. Bilden hämtat ur Sundsvalls kommuns detaljplan för ny entré för Stadshuset.

När det blir dags för nästa års Gatufest kommer en snygg glasfasad att pryda entrén till Stadshuset och nya turistbyrån, eller Stenstan Visitors Center (SVC) som ju är mer än en vanlig turistbyrå.
Så då är frågan, var kommer stora scenen att placeras?

Att SVC inte hunnit anpassa sig till den nya miljön inför årets gatufest det stod helt klart. De första dagarna av scenbygge var det inte många som hittade in till Stadshusets nya attraktion. Värst var det naturligtvis för alla turister som letade efter den klassiska symbolen för turistinformation, ett speciellt designat i – samma över hela världen.

Handlare på och runt torget berättar om många som irrade runt och letade. Och dom stora snygga veporna på Stadshuset hade ju bara text på svenska. Det enda som möjligen kunde skvallra om att det handlade om en plats med turistinformation var namnet, Stenstan Visitors Center. Men sedan kom problemet, hur hitta ingången?

Hela den naturliga entrén till Stadshuset var ett par dagar blockerad av bygget av stora scenen. Rödvita band markerade byggplatsen. Till och med jag som stod utanför avspärrningarna blev bortkörd – för att jag fotograferade! Då kan man ju tänka sig vilken behandling turister som försökt ta sig in har fått.

Till slut fick SVC upp några skyltar utanför den extra ingång som leder direkt in till Orangeriet och vidare till informationsdisken. Ytterligare någon dag senare hade man rullat ut röda mattan från Kyrkogatan och reservingången. I slutet av gatufestveckan kom det även upp en banderoll på staketet vid bajamajorna. Men den fick inte vara ifred länge.

Så här kan det naturligtvis inte vara nästa år.
För det första innebär den nya entrén att Stora scenen i så fall måste flyttas åtskilliga meter ut mot mitten av torget och då kommer den sannolikt för nära GA-statyn.
För det andra så kan vi ju inte ha byggt ett påkostat multimedialt turistcenter dit turisterna knappt kan hitta. Särskilt inte en av de veckor på året när vi har mest besökare i stan.

Så frågan är var ska Gatufestens stora scen stå 2013?
Rösta på enkäten längst ner på den här sidan, eller kom med några egna förslag genom att kommentera den här artikeln.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Avspärrat under hela byggtiden.

Avspärrat under hela byggtiden.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

 

 

Var du på konserten med Sean Paul?

Har du taggat dig på den stora publikbilden på Gatufesten?

Vid den sista konserten, den med Sean Paul lördag midnatt, togs en https://buycbdproducts.com högupplöst bild av publiken. Där kan du tagga dig om du syns på bilden.

Trots stora annonser om den stora publikbilden är det bara 101 personer ur publiken som taggat sig, (2012.07.10:00:35).

Var du där? Gå in och tagga till! Klicka på bilden här nere. Men ha tålamod. Eftersom det är en högupplöst bild tar den en stund att ladda.

http://gatufesten.se/thetag/