Gatufesten: Sista året på Stora torget?

Ny entré Stadshuset i Sundsvall

En av skisserna på hur den nya entrén kan komma att se ut. Bilden hämtat ur Sundsvalls kommuns detaljplan för ny entré för Stadshuset.

När det blir dags för nästa års Gatufest kommer en snygg glasfasad att pryda entrén till Stadshuset och nya turistbyrån, eller Stenstan Visitors Center (SVC) som ju är mer än en vanlig turistbyrå.
Så då är frågan, var kommer stora scenen att placeras?

Att SVC inte hunnit anpassa sig till den nya miljön inför årets gatufest det stod helt klart. De första dagarna av scenbygge var det inte många som hittade in till Stadshusets nya attraktion. Värst var det naturligtvis för alla turister som letade efter den klassiska symbolen för turistinformation, ett speciellt designat i – samma över hela världen.

Handlare på och runt torget berättar om många som irrade runt och letade. Och dom stora snygga veporna på Stadshuset hade ju bara text på svenska. Det enda som möjligen kunde skvallra om att det handlade om en plats med turistinformation var namnet, Stenstan Visitors Center. Men sedan kom problemet, hur hitta ingången?

Hela den naturliga entrén till Stadshuset var ett par dagar blockerad av bygget av stora scenen. Rödvita band markerade byggplatsen. Till och med jag som stod utanför avspärrningarna blev bortkörd – för att jag fotograferade! Då kan man ju tänka sig vilken behandling turister som försökt ta sig in har fått.

Till slut fick SVC upp några skyltar utanför den extra ingång som leder direkt in till Orangeriet och vidare till informationsdisken. Ytterligare någon dag senare hade man rullat ut röda mattan från Kyrkogatan och reservingången. I slutet av gatufestveckan kom det även upp en banderoll på staketet vid bajamajorna. Men den fick inte vara ifred länge.

Så här kan det naturligtvis inte vara nästa år.
För det första innebär den nya entrén att Stora scenen i så fall måste flyttas åtskilliga meter ut mot mitten av torget och då kommer den sannolikt för nära GA-statyn.
För det andra så kan vi ju inte ha byggt ett påkostat multimedialt turistcenter dit turisterna knappt kan hitta. Särskilt inte en av de veckor på året när vi har mest besökare i stan.

Så frågan är var ska Gatufestens stora scen stå 2013?
Rösta på enkäten längst ner på den här sidan, eller kom med några egna förslag genom att kommentera den här artikeln.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Avspärrat under hela byggtiden.

Avspärrat under hela byggtiden.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *