Stort intresse kring historien om Sundsvallsbranden

  • Succé för ny stadsvandring.
  • Hur jag blev som statist i två SVT-serier.

Jag har ju arrangerat stadsvandringar “I brandens spår” tidigare genom åren och intresset har inte minskat. När jag i samband med 125 års minnet av branden upprepad detta evenemang var det med ett nytt koncept. Den här gången startade vi vandringen där branden började väst på stan, i höjd med sporthallen. Något som deltagarna tyckte var speciellt intressant. Gensvaret gör att vi säkert återkommer med fler vandringar under sommaren och hösten.

Intresset för historien om Sundvallsbranden var stort.

Första dagen tog de 30 biljetterna slut och det var fullt på vandringen. Andra dagen regnade det ordentligt så att jag istället fick hålla två föreläsningar i Stenstan Visitor Center. Den tredje och sista dagen var det mer än fullsatt, nämligen 45 personer som ville följa med på vandringen i brandens spår. Och då var det ju svårt att skicka hem några. Vi hade ju satt begränsningen till 30 personer för att det inte skulle bli för stor grupp, så att alla kan se och höra. Men stämningen och intresset var på topp, så det gick bra trots den stora gruppen.

Anledningen till att det blev överfullt var säkert en stort uppslagen artikel i Dagbladet som berättade om evenmanget. Men där hade man glömt att berätta att biljetter måste hämtas på Stenstan Visitor Center.

Kanske bidrog det också att jag blev intervjuad av Radio Västernorrland den första dagen och att även TV4 Sundsvall hade ett islag den 25 juni, på årsdagen av branden. Jodå, mina gamla kollegor på Sundsvalls Tidning uppmärksammade också vandringarna, men de följde med den sista vandringen och gjorde en liten artikel till fredagstidningen.

Men att evenemanget verkligen blev av är ju tack vare ett samarbete mellan  Sundsvalls Nyheter  och Stenstan Visitor Center.

En av attraktionerna den 25 juni var också åkturer i den gamla brandbilen, denna gång gratis för barn tillsammans med minst en förälder. Åkturer som sponsrades av Bokia Vängåvan och Lekplaneten.

När jag i mitt förra inlägg skrev om TV-serien Träpatronerna så berättade jag inte att jag faktiskt medverkade i den TV-serien. Det var under min tid på nattredaktionen på Sundsvalls Tidning. Då jobbade jag var tredje vecka som reporter, för att även få se lite dagsljus :). När det var casting anmälde jag mig och sa att jag samtidigt ville göra ett reportage för Söndagstidningen.

På det sättet hamnade jag i ett par korta sekvenser någonstans i mitten av den 12 avsnitt långa TV-serien. Jag vill minnas att jag skrev något på temat, “Fyra dagar blev fyrtio sekunder.” Jag spelade en kontrosknodd och inspelningsplatsen var det gamla brukskontoret i Galtström.

Bakom sågverksarbetaren Olsson (Sten Ljungren) skymtar kontorsbiträdet som på den tiden hade för rollen passande hår och skäggväxt.

Nu har jag inte tänkt starta någon ny karriär som skådepelare, men nyligen var jag faktiskt statist i en ny historisk SVT-serie kallad Fröken Frimans krig. Om en kvinna i Stockholm som startade en föregångare till Konsum (Kooperativa Förbundet). Här var det inte frågan om några fyra dagar, utan om en dag som blev till cirka 45 minuters inspelning. Ska bli spännande att se hur många sekunder det blir i TV när serien kommer i december. Den här gången har jag i alla fall stigit i graderna och fick spela en direktör.

Dagens Nyheter skrev om den nya SVT-serien tidigare i vår.

Tvåa från vänster, direktör Boström (nej så heter jag naturligtvis inte i tv-serien), tillsammans med tre anställda på kontoret.

Är Sundvallsbranden något att minnas?

Några av huvudrollerna i Träpatronerna hade Rune Thuresson (Disponent Enhammar), Ingrid Janbell, (Rebecka Enhammar) och Micha Gabay (David Enhammar).

Nästa vecka uppmärksammar vi 125 årsminnet av Sundsvallsbranden, med stadsvandringar, brandbilsturer med mera. Då påminns vi än en gång om vilken fantastisk stad vi har tack vare de förmögna träpatronerna, grosshandlarna och andra mer eller mindre förmögna personer som byggde den nya staden.

Då kan det vara nyttigt att också påminna sig lite om arbetarnas historia i sammanhanget. Själv har jag gjort det genom att titta igenom den gamla TV-serien Träpatronerna av Bengt Bratt, sedan ett par månader tillbaka är tillgänglig på SVT:s Öppet arkiv.

Visserligen är den ganska hårdvinklad och det är knappast någon tvekan om annat än att Bengt Bratt velat riva ner den snygga fasaden kring dåtidens höga herrar. Här finns inte många förskönande drag hos överklassen.

Men i sak så ger ändå historien honom rätt. Även om det naturligtvis fanns hyggligt folk och bonntjyvar på båda sidor.

Sågverksbolagens agenter plockade hem många skogsskiften till kraftiga underpriser, ren stöld skulle många säga. Att många arbetare levde under odrägliga förhållanden är ju inte heller någon nyhet. Och att Sundsvallsstrejken 1879 var sprungen ur kraftiga missförhållanden och en orättvis behandling av arbetarna, det är också väl känt.

Titta gärna igenom Träpatronerna och få en utmärkt illustration av vilket stort avstånd det var mellan de fattiga och de rika.

Kanske skulle vi mer och mer betona att det egentligen var arbetarna som byggde staden. De frös och svalt ofta vintertid och slet som djur året runt. Dom var underbetalda och bodde ofta mycket torftigt. Men deras arbete lade grunden till de förmögenheter som sedan byggde det nya Sundsvall.

Det är klart att branden är viktig att minnas. Det var ju ändå den som så totalt förändrade förutsättningarna för Sundsvalls framtid.

Följ gärna med mig på “En vandring i brandens spår”, arrangerat av Stenstan Visitors Center, som bjuder på Fri Entré till vandringarna. Då tar jag er med på en spännande vandring genom den mest dramatiska dagen i Sundsvalls historia.

Vandringarna går på följande datum och tid:

25/6 14:00
26/6 14:00 och 18:00
27/6 14:00

Biljetter hämtas på turistbyrån (Stenstan Visitors Center). För de som vill avslutar vi på restaurang Brandstation med “Brandmästarens buffé” för endast 125 kronor.

De första sex avsnitten av Träpatronerna gick på SVT 1984 och ytterligare sex entimmesavsnitt gick 1988.

 

Gatufesten kan – Nationaldagen blev ett lyckat event

Olof Nyberg och Peije Christensen var tidigt på plats för att sätt upp marknadsstånd på Storgatan. Ett jobb som frivilliga entusiaster i olika idrottsklubbar har tagit på sig.

Årets Nationaldag blev ett lyckat arrangemang.

Grattis Gatufesten får vi väl säga!

För det var ju första gången den nya gatufestorganisationen tog sig an detta event. Och gjorde det med den äran. Den ena aktiviteten efter den andra avlöste varandra i en stadskärna som vimlade av folk.

Alla saker vi vant oss vid fanns på plats. Parad genom stan, konstutställning i Vängåvan, den gamla brandbilen tuffade på i tur efter tur genom stan. I Esplanaden var det uppvisningar och salustånd, precis som utefter Storgatan där marknadsstånden lockade, dansarna från Altira fick folk att stanna till och det var fart på folkvimlet.

På Stora torget fick vi möta Kvartersteatern med skådespelarna i Bröderna Lejonhjärta som hade premiär på Norra berget samma kväll. Bland de som uppträdde på stora scenen fanns även Kjell Lönnå och alltid lika populära Tobbes Ukuleleorkester.

Utanför sin bokhandel, Bokia vid Vängåvan, intervjuade Lennart Bergström aktuella författare på “Litteraturscenen” och från Stadshuset kom de nya svenska medborgare som fått sitt medborgarskap.

Att sedan solen bröt igenom molnen redan under förmiddagen och blåste bort de senaste dagarnas grådis, det var ju pricken över i denna dag.

Tobbes Ukuleleorkester med solisten Magnus Åkerström.

Det här var en av de tävlingar man kunde delta i under dagen. “Gissa vilket hus jag är!”

I Vängåvan hittade vi som vanligt konstnären Stefan Thunström, känd för sina fantasifulla keramikfigurer. Hans ugn hade pajat, så vad gör Stefan då? Jo, kreativ som han är så byter han material till tyg och diverse kompletterande detaljer i andra material.

Så här ser Stefan Thunströms figurer ut numera.

Bokhandlarn Lennart Bergström intervjuar Kjell Lönnå på Litteraturscenen, apropå hans nya bok.

Kön till sockervadden var tidvis väldigt lång.

Flera varianter av Pippi Långstrump dök upp under dagen. Det här är Emmy Berglund som tillsammans med mamma Malin kopplade av i gröngräset i Vängåvan.

Kvartersteaterns skådespelare från Bröderna Lejonhjärta.

Så nu får vi se fram emot nästa event i Stenstan, den lite större Gatufesten. Det blir spännande med det nya tajtare området och den mer folkliga framtoningen. Det är ett koncept jag tror på, för en fest som annars höll på att tappa greppet.