P-platsen som försvann, här blir det många böter!

Här är P-platsen som fick leva ett kort liv.

På Rådhusgatan väster om Stadshuset har det sedan länge funnits en lastzon där parkering är förbjuden. När kommunen byggde om gatan och anlade en cykelbana som gjorde gatan smalare så ändrade man reglerna för lastzonen. Helt plötsligt skulle lastzonen vara öppen för parkering efter klockan 16.00 och fram till 06.00 och hela helgerna.

Här visade det sig att trafikplanerarna tänkt fel, som så många gånger förr. Protesterna kom från boende i husen utefter gatan, samt från HSB som ofta använde lastplatsen för sina servicefordon.

Efter klockan 16.00 var den tidigare lastzonen alltid upptagen av parkerade bilar. Följden blev att de boende och HSB fick parkera på cykelbanan för att kunna lasta eller lasta av. Detsamma gällde för väntande taxibilar.

De boende och HSB protesterade genast, men det tog kommunen mer än ett år innan man hade ändrat det felaktiga beslutet. Nu har många vant sig vid att detta är en p-plats och inte alla uppmärksammar att skyltningen ändrades under vecka 48. Så här kommer många tyvärr att överraskas av p-böter när man parkerar längre än den 10-15 minuter som man tillåts stå där för att lasta eller lossa.

Här har en bil med släp parkerat på cykelbanan så att den blockerade framkomligheten. Bilar som skulle ta sig förbi fick använda trottoaren.

En vanlig syn under sommaren. När lastplatsen var upptagen tvingades bilarna parkera på trottoar och cykelbana.

Istapparna skymmer sikten

Tidningarna har varnat för alla istapparna som hänger från husen i stenstan. På många tak knackas det för fullt för att få bort isen. Men i vårt hus på Rådhusgatan hänger tapparna tjocka och tunga sedan några dagar. Annars brukar snöskottarna vara snabba att klättra upp på vårt tak och hacka och skotta tidigt på morgonen så fort det snöat, men inte denna gång. Nu har vi en ridå av istappar som bildar ett galler utanför köksfönstret.

Vackra formationer, men ack så farliga för de som råkar gå nedanför när det börja töa.

Rätt steg av Gatufesten, men räcker det?

En jämförelse mellan Gatufestområdet 2010 och 2013.

Att Sundsvalls Gatufest kämpar för att överleva, det står ju klart efter de senaste årens minskade besöksantal. Den här veckan presenterades det nya tajtare gatufestområdet. En helt riktig utveckling, men räcker det? Svaret får vi först när artisterna för 2013 presenteras. Om musikutbudet följer samma inriktning som de senaste åren kommer nedgången att fortsätta.

Att gatufestområdet blivit mer begränsat och inte så utspritt över hela Stenstan är helt klart positivt. Att utnyttja de öppna ytorna nere vid Navet och norr om magasinen är en bra lösning. Den tidigare avstängningen var onödigt stor. Det blir ett tajtare och bättre festområde.

En annan positiv sak är att tivolit hamnar utanför betalområdet, vilket säkert kommer att glädja många barnfamiljer.

Avgörande för Gatufestens framtid blir nog ändå artistbokningarna. Det blir spännande att se vad som händer på det området. En del s k musikexperter, som ST:s Janne Hallman, har alltid applåderat alla möjliga udda bokningar. Men för den breda publiken började Gatufesten tappa sin folklighet för ett par år sedan. Vi tänker med en nostaligsk blick tillbaka på storheter som John Fogerty, CC Top, Tom Jones, med flera.

2009 var artistutbudet helt OK, med artister som Tomas Ledin, Ulf Lundell, Jerry Williams, Rydell & Quick, Miss LI, med flera.

2010 började det dock bli sämre med artistutbudet. Visst, Kent. Martin Stenmark och Europe på torsdag och The Ark på fredag var väl OK, men lördagen var ett riktigt bottennapp.

Så här skrev Dagbladet om utbudet på Stora scenen på lördagen: “Under kvällen dyker sedan ett relativt okänt namn upp på Stora scenen – Hoffmaestro & Chraa. Den som sett bandets bejublade spelningar på Aveny behöver dock inte tvivla på deras kapacitet”. Visst  för deras publik kanske, men de fyllde inte Stora torget som de stora artisterna brukar göra. Något bättre var det dock när dom var tillbaka två år senare, men långt ifrån den häftiga avslutning som vi är van vid med Gatufesten.

En annan fråga, Vad har hänt med Gatufesten.se? Vill man mörka historien? Var är alla bilderna och kopplingarna till tidigare år? (Se jämförande bilder nedan.) Vilken totalt intetsägande sida! Och vart tog den häftiga publikbilden “The Tag” vägen?

Gatufesten 2008, med bland annat Gary Moore!

Gatufesten 2010.

Gatufesten 2011.

Så här såg Gatufesten.se ut tidigare …

… och så här ser den ut nu:

Gatufesten.se av senaste snitt.

Bilden från Gatufesten där man kunde gå in och “tagga” sig själv.

 

 

Missa inte Christian Beijer i 3D!

På den historiska dagen 12.12.12 förhandsvisades den nya utställningen med Christian Beijer i Stenstans Visitors Center (SVC). I huvudet på Christian Beijer är en exposé i flera delar kring den spännande sundsvallskonstnären. I morgon lördag (2012.12.15, klockan 12) öppnar utställningen.

Christian Beijer kan beskådas på tre olika sätt i SVC. Han har nu blivit docka, tillsammans med Kjell Lönnå och andra sundsvallsprofiler. När man placerar dockan på en interaktiv skärm så dyker det upp information och bilder om Christian Beijer.

Han finns dessutom i en egen tidslinje på en annan av skärmarna och i filmsalenvisas tre av hans konstverk att i 3D.

På med de röd-gröna glasögonen och förundras över vilken teknik det är som gör att vi nu kan se bakom personerna i Beijers målningar. Missa inte denna unika konstutställning!

Christian Beijer nu som docka i SVC, tack vare projektledaren Maria Åslin som kläckte idén med att införliva Christian Beijer i visningarna i Stadshuset.

Christian kollar att allt stämmer i hans egen tidslinje.

Lilliann och Bosse Beijer, stolta föräldrar som också deltog i förhandsvisningen tillsammans med omkring 100 personer.

Se även besökarna reaktioner på TV4 Play.

Kolla även vad Stenstan Visitors Center skriver själva om utställningen, samt öppettider.