Trafikverkets beslut: Gräv ner järnvägen i Sund….byberg

Metro, Stockholm 2013-03-19

Nu är allt fokus i Sundsvall på Trafikverkets märkliga agerande i samband med bygget av ny bron, och eventuella broavgifter. Men låt oss för den skull inte glömma bort frågan om järnvägen.

I Stockholm är det helt andra tongångar. Där har Trafikverket precis meddelat att man i samarbete med Sundbybergs kommun kommer att gräva ner järnvägen genom centrum. Där har man exakt samma situation som i Sundsvall. En järnväg som delar centrum i två delar.

Avtalet som undertecknades den 18 mars innebär att kommunen går in med 800 miljoner kronor och i utbyte får 40.000 kvadratmeter mark ovanpå den övertäckta järnvägen. En yta som kommunen kommer att utnyttja för att utveckla centrumkärnan. Och naturligtvis kommer man att få igen en del av dom pengarna när man säljer tomter eller fastigheter.

Varför skulle man inte kunna göra samma sak i Sundsvall?

Sundbyberg har strax över 41.000 invånare (Sundsvall har 96.000).

Visst i Sundbyberg klämmer man ihop sig på en mindre yta och det är många personer från övriga 08-området som passerar varje dag, men ändå! Är inte det här ett bevis för att Trafikverket lägger större vikt vid Stockholmsområdet än vid städerna i landsorten, särskilt om de ligger uppe i Norrland?

Bakgrund:

Det fanns en tid när stridsyxan var uppgrävd, “95 bomfällningar per dygn”! Det är dags att gräva upp den igen. Varför ska mesta pengarna gå till Stockholmsområdet?

Trafikverket har inte förstått problemen i Sundsvall, man pratar enbart om “bullerdämpande åtgärder”.

Sundsvalls kommun har trots allt siktet inställt på “att på längre sikt få en nedsänkning av järnvägen”. Men då borde man ta tag i detta nu. Ju längre man väntar desto dyrare blir det som bekant.

 

Frikyrkan – trygghet eller tvångströja?

Gallery

Det blev en spännande och intressant kväll i Pingstkyrkan, Sundsvall den 14 mars. En samtalskväll med livsåskådning och personlig tro i fokus, med utgångspunkt i tre människors olika erfarenheter. Två som ganska tidigt i livet tog avstånd från sammanhang där … Continue reading

Livsfarlig färd söderut

Så här kan det se ut när man beger sig söderut och det är ishalt på vägen och solen står lågt. När allt helt plötsligt blir vitt är det bara att hoppas på att inget dyker upp på vägen. Bromsa? Jo, visst men då gäller att man inte har någon av dom där självmordskandidaterna halvvägs in i bakskärmen. Dom som tror att deras reaktionstid är 0,5 sekunder eller mindre.

Pippi på MacDonalds

Pippi på MacDonalds.

Själv brukar jag välja hamburger-restaurangen på andra sidan Landsvägsallén, för att dom har godare burgare. Men när man ska ha något snabbt så blir det MacDonalds, eftersom Max grillar först när man beställer. Den här gången valde jag MacDonalds och  fick sällskap av två småfåglar som pickade på rutan och ville smaka mina strips.

Glasa IN Storgatan!

Caféer och restauranger fyller den glastäckta delen av Storgatan. På sommaren kan fönstren öppnas och släppa in solsken och varma sommarvindar.
Foto och montage: Svenåke Boström

Vad är det som gör en stad attraktiv för turister och de egna invånarna? Jo, att det finns naturliga och spännande mötesplatser och lockande aktiviteter, ÅRET RUNT!

I slutet av denna artikel har vi sex förslag på saker som skulle kunna göra stenstan i Sundsvall till en mycket mer attraktiv och levande stad. Men det viktigaste första steget är att glasa in Storgatan, från Torggatan och fram till Olof Palmes torg. Kunde vi glasa in Kulturmagasinet så är detta ingen omöjlighet.
Men för att denna nya mötesplats ska bli attraktiv så måste den naturligtvis fyllas med liv. Låt denna del av Storgatan bli en restaurang-gata med många olika typer av restauranger och caféer.

Här får väl Diös (med gallerian in:) och Norrporten på andra sidan Storgatan (med bland annat Hirschska huset och Stadshuset) slå sina kloka huvuden ihop och uträtta storverk.

Fördelen är naturligtvis att vi får en attraktiv stadskärna som fungerar året runt. Det kan lätt skapas lite kontinental stämning under glastaket, även om snön yr utanför.

Om nu de nuvarande butiksägarna på just detta avsnitt av Storgatan skulle sätta sig på tvären och inte vilja lämna utrymme för nya restauranger, då finns en plan B. Då väljer vi nedre delen av Storgatan istället. Från Bankgatan fram till Strandgatan. En sträcka som är ett kvarter längre än det första förslaget, men där finns redan ett antal restauranger som säkert skull jubla inför denna förändring.

Självklart blir detta en attraktion om den genomförs med finess. Det vill säga att man också bygger in broar eller nya terrasser, som gör den fina arkitekturen mer tillgänglig för allmänheten. Och de vackraste husen med tinnar och torn ska naturligtvis finnas synliga innanför glastaket.

Här är ytterligare några saker på önskelistan för ett mer levande centrum:

• Gratis parkering på nybyggda parkeringar i södra hamnen och söder om Åkroken, med en spårvägslinje som pendlar mellan dessa parkeringar och centrum.

• En ny byggnad på platsen för taxi och gamla turistbyrån. Den får gärna vara 2-3 våningar hög, men byggd i glas så att man ser igenom den från båda håll. På toppen en restaurang med utsikt åt alla håll.

• Utöka satsningen med gatumusikanter under sommarhalvåret. Bygg 2-3 enkla scener i gatunivå i city där det bjuds på musik av olika slag, varje dag.

• Bättre marknadsföring över hela landet av våra specifika evenemang som Stenstansdagarna, Lyslördag, Gatufesten, Drakfestivalen, Konsertfesten, Kulturens dag (6 juni) m.m. Anställ en ambassadör, på heltid eller deltid, som åker runt och gör PR för Sundsvall.

• Satsa ännu mer på nya Barnens dag (hölls i Hedbergska parken 2012).

• Satsa tillsammans med Giffarna, Dragons och Granlo BK på nya event på stan i samband med alla hemmamatcher. Gör varje hemmamatch till en folkfest.

Nina Sternung-Näslund, företagsansvarig och rekryteringskonsult på Fena rekrytering, tidigare butikschef i stenstan och aktiv i cityföreningen under tio år.

Svenåke Boström, medieutvecklare och egen företagare med stenstan och Sundsvalls historia som specialitet i Designsundsvall.se och BDU.nu.

Gå in och kommentera och debattera på:

http://www.sn24.se/blogg/sundsvallsbloggen

http://www.sn24.se/tycktill

Läs vår förra debattartikel i ämnet “Väck liv i Stora torget!”

En inbjudande glasfasad i varje ände på det nya ströget i Sundsvall leder in i en helt ny mötesplats. Foto och montage: Svenåke Boström