Dofterna på torget lockar hela veckan

Visst, det är lite höstkyla i luften, men bara åsynen av all färggrann mat och goda bakverk värmer. Om du sedan handlar lite spansk paella, franska musslor i gorgonsolasås eller polsk bigos, då blir du riktigt varm i magen också.

Det är nämligen internationell matmarknad på Stora torget från tisdag till lördag denna vecka (24-28 sept.). Och på lördag då kombineras de kulinariska rätterna (mestadels från Europa) med Medelpads egen Bondens Marknad.

Spansk paella, den färgen och doften blir svår att motstå.

Som vanligt nu för tiden är detta ett kringresande event, men inte dessto mindre uppskattat. Många lunchlediga Sundsvallsbor minglade runt bland matstånden och största problemet verkade vara ett välja. “Tur att man har flera dagar på sig då hinner man testa flera olika maträtter,” var en vanlig kommentar.

För 50 kr får du en vanlig lunchportion och för 70 om du är vrålhungrig eller vill ta med dig en halv portion hem.

Sedan kan du även köpa med dig hem från det digra utbudet av kryddiga korvar, väldoftande och välsmakande ostar, oliver med flera tillbehör. Dessutom smarriga bakverk, fudge i alla tänkbara färger och smaker, men mera.

Ett par smyckestånd har smugit sig in bland maten. En liten underlig kombination. Mer motiverat då med det engelska ståndet med porslin, även om det just nu på torget serveras i plast- och aluminiumlådor.

Men missa inte detta tillfälle till en ny smakupplevelse. Testa gärna min favorit, polsk bigos. Den kan lagas på många olika sätt. Vitkål och surkål är standard, sedan kan det variera när det gäller kött och/eller korv. Den här var laddad med mycket kryddiga och goda korvar. När vi pratar polsk korv så är det betydligt mer kött än de svenska varianterna.

Läs mer på VisitSundsvall.se

Denne fransman bjöd på många varianter av oliver.

Polsk jägargryta är den svenska förklaringen till nationalrätten bigos.

 

Oj, vad det vattnas i munnen, fudge som är så gott …

Och så fanns här lite brittisk porslin bland all maten.

Här kan du köpa med något hem till eftermiddagskaffet, bakverk i långa rader.

Haka på trenden Sundsvall – tillbaka med spårvagnarna!

Just nu färdigställs den sista delen av nya tvärbanan i Solna. Den del som passerar förbi gamla Råsunda.

Den nya trenden i storstädernas allmänna kommunikationer är spårvägar. Dags för Sundsvall att haka på och återinföra detta miljövänliga och smidiga transportsystem. Ett system som dessutom skapar ökad tillväxt kring de nya linjerna.

Den sista spårvagen rullade i Sundsvall 1952. Då hade spårvägarna i stan varit igång sedan senhösten 1910. Visst det är lätt att vara efterklok och säga att det var korkat att stänga spårvägarna. Men på den tiden trodde man att bilar och bussar skulle ta över helt, och miljöaspekten fanns ju inte alls.

Nu är situationen en helt annan.

Att bygga nya spårvägar kostar visserligen en slant, men är inte alls lika dyrt som att exempelvis bygga tunnelbanelinjer. Och miljöaspekterna finns i fokus och talar till spåvägarnas fördel.

“Stockholm, Göteborg och Norrköping utvecklar nu sina linjer. Förberedelserna i nya spårvagnsstäder är långt framskridna. Lund planerar byggstart 2015 för en ny spårvagnslinje till den nya stadsdelen Brunnshög och den kommande Europeiska forskningsanläggningen ESS. Även Malmö och Helsingborg planerar nya linjer, både inne i städerna och på det viktiga pendlingsstråket Helsingborg-Höganäs. Linköping, Västerås och Uppsala inför stomlinjer med tät, effektiv busstrafik som förbereds för att kunna uppgraderas till spårväg.”

Det skriver ett antal ledamöter i Spårvägsstädernas styrelse på DN Debatt (2013-09-10). En styrelse som innehåller politiker från S, M, FP, C och MP.

En intressant aspekt på den här utvecklingen är att spårvägsutbyggnaden mycket markant påverkar ekonomin i närområdet. Det är ju verkligen något som Sundsvall skulle behöva. Att få fart på investeringar och handel i stadskärnan.

“I Norges näst största stad Bergen som efter en nationell samfinansiering invigde sin nya spårväg 2010, är de privata investeringarna i fastigheter nära stationerna redan tio gånger större än kostnaderna man haft för att bygga själva spårvägen. Det är mycket populärt att bo och arbeta längs med den nya Bybanen. Spårvagnslinjen påverkar hela samhällets utveckling positivt.”

Det berättar spårvägsrepresentanterna. Läs hela debattartikeln här:

”Spårvägarna en viktig del i framtidens kollektivtrafik”

Så såg det ut när spårvagnarna rullade i Sundsvall. Varför inte öppna en första spårvägslinje från Centralstationen förbi kasinot, genom Storgatan, passera universitetet och ut till Granlo.

Några bilder från Stenstansdagarna

I år genomfördes Stenstansdagarna för femte året i rad, och med lika fint väder som vanligt. Det är något speciellt med den där första helgen i september.

Ett färggrannt blickfång i Vängåvan.

Den stora färggranna ballongen i Vängåvan blev Stenstansdagarnas blickfång i år. Där fick vi oss till livs den fantastiska historien om ingenjör August Andrés luftfärd.

För övrigt kryllade stan i ett mix av historiska och nutida upptåg. Och Stora torget var ovanligt välfyllt av salustånd med närproducerade livsmedel i Bondens egen marknad.

Jag har suttit med i projektgruppen sedan den första trevande inledningen. Redan då hade initiativtagaren Kate Almroth en vision om en stadsfest som skulle kunna växa år från år. Med aktiviteter inte bara kring torget, utan även utefter Selångersån och i hamnen. Och så har det blivit.

Från och med nästa år satsar kommunen ännu mer resurser på Stenstansdagarna, med en nyinrättad tjänst för en medarbetare som bland annat ska ansvara för denna historiska stadsfest. Så redan nu är det dags att börja planeringen för nästa års Stenstansdagar. Därför – boka ingen semesterresa i början av september nästa år. Det kommer garanterat att bli ett fullspäckat program – och vackert väder.

Paraden genom stan innehöll hästskjuts och veteranbilar.

Stilenligt klädda damer och herrar för att ha chansen att utses till herr och fru Träpatron.

Emilia Vibron Westerlund dansar på lina i Vängåvan.

Tommy Jansson körde sin brandbil som vanligt. Ett av de mest uppskattade inslagen under Stenstansdagarna.

Många extra salustånd var det på denna Bondens marknad.