Sundsvallsbloggen fortsätter ändå …

För två dagar sedan flyttade jag och min sambo Katarina till Solna. Själva flytten finns det flera anledningar till, men det kanske vi kan återkomma till senare.

Ska jag då byta namn till Solnabloggen? Nej en sådan finns redan och vad vet jag om Solna? Än så länge inte så mycket, men vi har ganska nära till Friends Arena, och ändå närmare till Solnahallen för att kunna se Dragons besegra Solna Vikings :).

Jodå, Sundsvallsbloggen fortsätter ändå. Inte släpper jag Sundsvall bara för att jag flyttar en bit söderut. Jag fortsätter att ha en hel del uppdrag kvar i stan, så det blir nog att pendla minst en gång i månaden. Är man sundsvallsbo av födsel och ohejdad vana då är det Sundsvall som gäller.

Särskilt kul är det ju den här veckan när det senaste inlägget om framtiden för Stora torget hamnade i topp på SN24:s blogglista.

En sak kan jag konstatera redan nu. Här i Solna finns en klart bättre galleria. Grattis IN-gallerian till ökad försäljning och ökat besöksantal, men nu förstår jag varför IN: har så svårt att bli en riktig magnet för handeln.

Nu har jag sprungit ett par dagar i Solna Centrum som är en stor galleria under ett tak. En småstad av ungefär samma storlek som Sundsvall och med mängder av flashinga butiker, köpcentra, gallerier och varuhus som konkurrerar bara några tunnelbane- eller pendeltågsstationer bort.

Ändå är det alltid ett myller av folk i Solna centrum. Skillnaden är att här ligger restuaranger, caféer och pubar efter ett par stråk. Det blir mingel och vimmel varje dag. En galleria som är en daglig mötesplats på ett sätt som IN: aldrig kan bli. Utspridd som den är i tre olika kvarter.

Finns det då ingen lösning på problemet?

Jo, jag har ett lysande och mycket radikalt förslag. Eller rättare sagt, idén kommer från min sambo Katarina. Men hon är ju utbildad byggnadsingenjör och inredningsexpert, så hon vet vad hon pratar om.

Vad är då förslaget? Jo, det ska jag berätta om i mitt nästa blogginlägg. Håll utkik!

 

Gatufesten vänder och blir bättre

Nu har de två första artisterna för Gatufesten 2013 presenterats; rockikonen Ulf Lundell och  synthpopduon Icona Pop.

Gatufestens vd Anna Frisk kommenterade valet av de två bokningarna:

– Icona Pop är nytt och fräscht. Även om vi går mot en folkligare festival måste vi ha något som sticker ut också, säger Anna Frisk till lokaltidningarna.

Det låter lovande. Att Sundsvalls Gatufest äntligen vänder tillbaka och blir en mer folklig fest. Det är vi många som efterlyst de senaste åren. Positivt är också att gatufestområdet blir tajtare. Som Anna Frisk beskrivit det: “Vi tar bort en massa transportsträckor”.

Om man tittar på Gatufestens skiss över det nya området ser det också ut som om man i år ser till att inte blockera entrén till Stenstan Visitors Center. Tack för det! Fjolårets avspärrningar var en katastrof för turistbyrån och Entré Sundsvall. Läs om det här.

Så ser gatufestområdet ut i år. Karta: Gatufesten.se

 

Det finns hopp även för Sundsvall – politikerna lyssnade och agerade

Läser till min glädje att det äntligen ska bli en restaurang på Stora torget. Det ger hopp och visar att de styrande äntligen lyssnat på de som vill se en utveckling i Stenstan. För precis två år sedan publicerade jag tillsammans med två andra, betydligt mer kända sundsvallsbor, en debattartikel med rubriken “Väck liv i Stora torget!” Den handlade bland annat om att bygga permanenta restauranger på torget, för att få ett mer levande centrum.

Första punkten i våra nya hörnstenar för nya Stora torget var att ta bort den fula och hindrande stenmuren runt GA-statyn. Något som gjordes redan i somras. Tack för det!

Punkt två handlade om att etablera restauranger på torget. Något som nu blir verklighet när Jonas Hamlund och bröderna Ola och Pelle Hermansson har fått kontrakt på att driva restaurang i huset där tidigare Turistbyrån låg. Och naturligtvis blir det uteservering sommartid. Tack för det!

Att kontraktet är på endast två år är klokt, för en restaurang i den där lilla baracken måste ju vara en tillfällig lösning. Men det är helt rätt att smida medan järnet är varmt. Etablera nu och bygg nytt senare. För i vårt vidare resonemang fanns idén om en eller flera nya byggnader på torget. Där kan man tänka sig att en del av verksamheten (kök, toaletter etc.) kan grävas ner under marknivån.

Nu ser vi fram emot en ny sommar med mer vimmel på torget, både på dagtid och kvällstid.

Så skulle Stora torget kunna se ut, en mix av olika typer av matställen. Nästa steg blir att riva gamla Turistbyrån och bygga ett nytt spännande hus där. Kanske ett hus helt i glas som Norrporten visionerade om 2005. Kanske inte riktigt så högt, men ändå något annorlunda och spännande.