Kommunen har tydligen lärt sig av misstagen

I fjol bråkade jag och ett antal butiksägare med Sundsvalls kommun för att de förstörde vår sommar. Kanske ni minns artiklarna kring bygget av cykelbanan genom stan. Genom en total felplanering från kommunens sida förstörde man verksamheten för ett antal handlare på Kyrkogatan och Torggatan under minst sex veckor. Och det under den bästa tiden av turistsäsongen.

Cykelvägsbygge

Nu är kommunen på gång att fortsätta bygget av cykelbanan genom stan. Nu på den östra delen av Kyrkogatan. Men nu går man mer varligt fram. Exempelvis har man tills vidare lämnat delen mellan Bankgatan och Nybrogatan, där Tant Anci & Fröken Sara har café och butik – och uteservering. Säsongen för uteservering är väl snart över, så kommunen bidar sin tid. Bra att man lär sig av misstagen. Men i kommunens byggbudget lyser fortfarande skamfläcken från i fjol. Inte ett öre i kompensation fick de handlare som förlorade tusentals kronor på kommunens misstag. Ändå erkände kommunen öppet att man hade brustit i planeringen.

Apropå cykelbana förresten. På kommunen måste det också finnas något statistik-freak när det gäller cykling. Hur kan vi annars förklara den skylt vid Kulturmagasinet som räknar antalet förbipasserade cyklister? Eller är det ett sätt att få oss att cykla mer?
“Oj i dag har det bara passerat 77 personer, jag måste nog ta en tur med cykeln i dag.”

Skylt som räknar förbipasserande cyklar

Cykla förbi den här skylten så blir du registrerad varje gång.

Nej, nu ska jag inte klaga mer på kommunen. Dom gör ju faktiskt bra saker också.
Mycket överraskad blev jag häromdagen när jag fick ett besked om bygglov bara två dagar efter ansökningsdag. Det handlade visserligen bara om att sätta upp en ljusskylt på en fastighet i Stenstan, men ändå.

På ansökan står det “Ansökan inkom 2012-07-24, Beslutsdatum, 2012-07-26”.
Imponerande!

Berätta gärna om dina erfarenheter av kommunens service, byggverksamhet, med mera.

Drakfestivalens nya ansikte – vad tycker du?

Drakfestivalen

Drakbåtsrodden är den stora folkfesten och med den nya norra kajen vid Selångersån är det ju ännu lättare för publiken att följa loppen.

Så vad säger vi om Drakfestivalens nya ansikte?
• Större scen på Fisktorget och satsning på artister som dragplåster.
• Inhägnat område och biljetter för 250 kronor för att komma in efter 18.00.
• Inga “knallar” på området längre.
(Du kan själv rösta längst ner på denna sida).

Jag kan förstå festivalledningens resonemang att man måste göra något för att få täcka alla omkostnader kring festivalen. Men risken med det nya upplägget är att det totalt sett drar färre folk till festivalen på kvällarna.

Jag har själv inga problem med det nya formatet. Större yta för restauranger och knallarna borta, det är helt OK. Och ska man stänga av en del av stan för en musikfest är ju Fisktorget ett bra val. Men Drakfestivalen har varit det sköna gratisalternativet till Gatufesten, Konsertfesten och Airfestivalen. Det finns ju en risk att det blir för många betalfestivaler och att intresset bland publiken inte räcker. Vi får väl höra vad festivalledningen säger när man summerar årets festival.

Politikerduellen under fredag Drakfestivalen 2012

Politikerduellen under fredag Drakfestivalen 2012.

Ett arrangemang som man däremot kan lägga ner och som ingen kommer att sakna är politikerduellerna. Jag satt i Wretmanstältet och observerade vad som hände på stora scenen och framför scenen var det praktiskt taget tomt. På scenen kämpade ändå Kim Ottosson(V), Hans Forsberg (C), Elisabeth Strömqvist(S) och Lars Persson (FP) med hbtq-frågor. (HBTQ är en förkortning av begreppen Homo, Bi, Trans och Queer.)
Antingen är det så att man måste ha kommunalråden på plats för att dra folk, eller så var ämnet ointressant, eller så är det helt enkelt så att folk inte orkar engagera sig när man är ute för att festa.

Drakrodden, Sundsvalls Nyheter

Dags att ta plats i Sundsvalls Nyheters båt.

Bara det inte betyder att artistsatsningen tar över och drakrodden minskar i betydelse, för det är ju just drakbåtsrodden som är det roliga med Drakfestivalen. Och att vara med och ro är ju den verkliga utmaningen. Efter några år bland åskådarna var jag i år tillbaka i ett av roddargängen. Jag fick hoppa in med kort varsel när Sports Wire saknade en roddare och några lopp senare fick jag även ta plats i Sundsvalls Nyheters båt. Sedan var det bara hem och byta till torr tröja och torra byxor innan det var dags att kasta sig på cykeln till Norrporten Arena för att se Giffarna ta hem 3 nyttiga poäng mot Gais.

Appropå Giffarna så köpte jag ett par av Giffarnas 50/50-lotter under dagen på Drakfestivalen. Både där och på GIF-matchen sa man att dragningen skulle göras under kvällen och läggas ut på festivalens och giffarnas hemsida. Men inget resultat än så länge i dag (söndag 13.30).
Vad tycker du om nya Drakfestivalen? Säg din mening här och kommentera gärna detta inlägg!

Drakfestivalen fick flygande start med Drakloppet (läs resultatlistan)

Start Drakloppet linje svart

Drakloppets längsta sträcka (svart), startade på Storgatan vid torget

På onsdag kväll tjuvstartade Drakfestivalen med Drakloppet, från Stora torget upp till Norra berget.

I år går Drakfestivalen från en ren gratisfest till en festival där man får betala för att se och höra artisterna på fredag och lördag efter 18.00. Torsdag däremot är det fri entré hela dagen. Det återstår att se hur det fungerar.

Drakloppet avgjordes i två avdelningar, dels Röda draken som startade vid Gaffelbyn och Svarta Draken som startade vid Stora torget. Drakloppet ingår i Salomon Trail Tour.

Magnus Johansson

Min granne Magnus Johansson, SPP fritid, var förhoppningsfull inför Drakloppet. Han sprang den Svarta Draken på 10 km, med start från torget. Han tog sig in på en hedrande 73:e plats av de 93 deltagarna.

Precis som jag lagt in ett klagande inlägg på Drakloppets hemsida över att jag inte fått resultatlistan som var utlovad till 21.30 –  då kom mejlet med resultatlistan. Resultat Drakloppet SalolomTrail tour Svall 2012, (som pdf).

De tre första i Herrar 10 km blev:
1. Henrik Löfås, Tigerbalsam, 36.52
2. Andreas Svanebo, Sundsvall, 37.04
3. Magnus Lindberg, Ockelbo SK, 39.40

De tre första i Damer 10 km blev:
1. Yoie Bolin, Hässelbu SK, 43.42
2. Sara Lindborg, Trångsvikens IF, 44.28
3. Susanne Liukkonen, IF Strategen, 46.45

Blitzkrieg Blues, hårdrockband från Sundsval

Strax efter att löparna i Drakloppet lämnat starten vid torget så drog nästa aktivitet igång. Då var det dags för onsdagsrocken från torgscenen, först ut var Blitzkrieg Blues, (bilden ovan) …

… och runt hörnet vid Stadshusverandan spred sig dofterna från onsdagsgrillen. Det händer alltid något i Stenstan, (i alla fall på sommaren).

Ingen fylla på efterfesten!

Magnus Uggla på Konsertfesten i Sundsvall

Jag kan berätta för de oroliga ledamöterna i kommunens alkoholenhet att det serverades en hel del öl och vin i Spegelbaren på Hotel Knaust i fredags. Ända fram till klockan fyra. Men ingen raglade därifrån berusad. (Bilder nedan).

För övrigt tänker jag inte såga Konsertfesten för kö-kaoset på fredagen, men det finns i alla fall en fråga jag vill ställa: “Har detta hänt tidigare på Konsertfesten?” Jag kan inte minnas det.

I fjol gick vi på Eagles-konserten, ungefär lika sent som i fredags. Inte var det några problem att komma in då. Inget köande som i år. Nu hamnade vi i en kö som gjorde att vi missade halva Uggla-konserten.

Visst, jag kan delvis hålla med ett inlägg på Konsertfestens Facebooksida, “Det säger sig självt att det blir långa köer om man dyker upp strax innan Uggla börjar.”
Men att köa en och en halv timme som vissa fick göra, då har någon tänkt fel. Man måste ha ändrat något i organisationen av insläppet för att detta kaos ska uppstå. Nu tog man ju konsekvensen av detta och öppnade grindarna med en förenklad kontroll.

Kö till Konsertfesten

Kön ringlade långt över Storbron och västerut på Storgatan.

Släppte på biljettkontrollen gjorde man även vid både södra och norra läktaren efter någon timme. De som hade betalat omkring 700 kronor för att sitta under tak upptäckte snart att man lika gärna hade kunna köpa en ståplatsbiljett och sedan kliva upp på läktaren när det började regna. För särskilt på norra läktaren fanns en hel del tomma platser.

Nog om detta. Det var en härlig musikfest! Magnus Uggla hade väl kanske inte en av sina bästa dagar, men det svänger rejält så det kompenserar avsaknaden av riktigt engagemang. Bästa framträdandet med Uggla som jag hört var förresten på Hamburger Börs för några år sedan.

Kent och Bryan Adams var självklart konsertfestens stora behållning. En riktigt kul grej var också när Bryan Adams plockade upp en tjej från publiken att sjunga med honom. Tyvärr stod jag för långt bak just då, så jag fick inga bra bilder. Men tjejen heter Sandra Löfgren, från Sundvall men nu boende i Linköping. Hon berättade också att hon jobbar som djursjukvårdare, och sjunga kunde hon verkligen. Grattis till sångpremiären på Norrporten Arena!

Sedan blev det efterfest med bra tryck!

Jag har ju själv i ett tidigare blogginlägg kritiserat kommunen för det mycket märkliga agerandet kring Knausts efterfest. Därför var jag ju tvungen att kolla hur det gick med festen. När vi anlände till Spegelsalen på Hotel Knaust, strax efter att musiken och fyrverkerierna på Norrporten Arena tystnat, då var det redan full fart på efterfesten. Och allt mer högtryck blev det allteftersom fler och fler anlände och dansgolvet fylldes.

Naturligtvis var det ingen som förväntat sig att storstjärnorna skulle dyka upp. Dom fick man möjligen skymta på väg upp till rummet. En och annan musiker och roddare (råddare alltså) tittade in, men annars var det mest nöjessugna sundsvallsbor som minglade runt, dansade, käkade hamburgare och drack.

Ja, just det. Tänk att det går att ha en fest med alkohol fram till klockan fyra på natten utan att det blir fylleslag på stan. När vi själva promenerade de få kvarteren hem klockan fyra, då var det lugna gatan. Och inte hade jag sett en enda person ragla utför entrén till Knaust under kvällen.

Man undrar just hur folket på kommunen resonerar när man tar sådana tokiga beslut att inte bevilja förlängd alkoholservering, från 03 till 04 vid ett sånt här tillfälle? Om ett antal Sundsvallsbor får festa en timme längre så blir det kaos i stan, eller…?

Tur att det finns förnuftigare folk i Kammarrätten som tillbakavisade kommunens överklagan och säger att  det inte finns “tillräckligt påvisbara risker för olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa”. Kammarrätten tycker inte heller att kommunens egna riktlinjer får stå över alkohollagen.

Tack kammarrätten, vi fick en trevlig fest!

Kent på Konsertfesten i Sundsvall

Kent på Konsertfesten i Sundsvall.

När Bryan Adams tog över scenen fylldes hela arenan med folk.

När Bryan Adams tog över scenen fylldes hela arenan med folk.

Spegelsalen fylldes snabbt när det blev chans till en riktigt sen efterfest.

Spegelsalen fylldes snabbt när det blev chans till en riktigt sen efterfest.

Katarina Dymarek och Linus Wallin på dansgolvet. DJ var Danne Andersson.

Snyggaste bilderna från Konsertfesten ser ni för övrigt på Sundsvallsbilder.com, plåtade av kompisen Anders Thorsell.