Visst kan Gatufesten återuppstå

– Det finns inget att driva vidare. Bolaget Sundsvalls Gatufest AB är på så sätt avlivat, sa konkursförvaltaren Peter Thoms till ST häromdagen. Visst, om man bestämmer sig för det så har man i alla fall avlivat bolaget. Men Gatufesten kan ändå återuppstå.

“Sundsvalls Gatufest är ett vanligt Aktiebolag och kan mycket väl säljas, även om ingen vill köpa bolaget då det inte innehåller något. (Allt försvinner efter att festen är över.) Det intressanta här är varumärket Sundsvalls Gatufest som INTE är registrerat och alltså inte har någon koppling till bolaget nu när det likvideras.” Det sa Pär Wallgren i en Facebook-debatt häromdagen.

Och naturligtvis är det så. Gatufesten fick avslag på att registrera Sundsvalls Gatufest som varumärke för några år sedan. Så det är fritt fram för vem som helst att dra igång en ny fest med samma namn. Namnet är inte varumärkes-skyddat.

Men finns det egentligen något intresse att försöka skapat något nytt när vi nu har Konsertfesten i augusti som fungerar alldeles utmärkt. En utmärkt arena för stora artister och en stor publik. Mat- och musiktält runt arenan för de som väljer bort själva konserten, men ändå vill vara ute och festa.

Vad tycker du själv?

Hur skulle en eventuellt ny Gatufest se ut?

Skriv ditt förslag på Tyckt Till på SN24.se!

 

Köp upp konkursboet Tjacka!

Den enda person som skulle kunna rädda kvar Sundsvalls Gatufest är förmodligen Anders Tjacka. Sedan han blev bortmanövrerad från Gatufesten, (bestulen på densamma säger de värsta kritikerna), har festen inte varit den samma. Han har ju med Konsertfesten i Norrporten Arena visat att han vet vad folk vill ha och kan få en verksamhet lönsam.
Köp konkursboet och starta på nytt Tjacka! Då kan Gatufesten resa sig ur askan.

När jag publicerade mitt förra blogginlägg “Sista Gatufesten?” i torsdags förra veckan hoppades jag naturligtvis att rubriken inte skulle infrias. Visst det fanns mycket som talade för att det var katastrofalt dåligt i år, men nog trodde jag ändå att man skulle ha kraft att försöka fortsätta. Det visade sig att så inte var fallet.

Kommentarerna ramlar in på lokaltidningarnas webbplatser, och där är det många som är minst sagt irriterade över Anna Frisks uttalade att “Sundsvallsborna har valt att inte ha en Gatufest”.

“Blir jävligt irriterad när de väljer att skylla på Sundsvalls befolkning. De har själva valt att frångå det koncept som gjorde Gatufesten till en lyckad tillställning, då får man också ta konsekvenserna.
Har förståelse för att man måste göra förändringar, men det går inte att både försämra (för alla, inte bara besökarna) och samtidigt höja priset och tro att besökarna glatt betalar.” skriver signaturen PJ22 på ST.nu.

Tongångarna är desamma hos Dagbladets läsare:
“Att säga “Sundsvallsborna bär själva en del av skulden” är helt fel kundsyn. Det är inte kundernas skyldighet att komma utan arrangörernas skyldighet att skapa något som kunderna vill ha. Då kommer kunderna automatiskt.” Det skriver Fredrik Hammargården.
“Biljettpriserna avgjorde” skriver krönikören Björn Brånfelt i en kommentar.

Pär Wallgren skickade en kommentar till mig via Facebook efter min förra krönika. Han tycker också att Tjacka ska ta över och återupprätta Gatufesten:
Lagom prisbild för besökaren, intressanta (aktuella) artister och storleken gör att många (som tidigare) kan resa från hela Sverige för att se festen. Motsatsen dödar festen. Det behövs en driven och hungrig person som Tjacka för att upprätta ordningen igen.”

Nu har Pär också skrivit ett längre inlägg i frågan på SN.24.se. Där skriver han bland annat: “Höjden av dumhet var när man satte en prislapp på den traditionella gratis-onsdagen. Dagen då alla kunde mötas, utflyttade sundsvallsbor som besökande släktingar och vänner, eller de som bara har råd med en bit mat och några öl.”

En hel del kommentarer har jag också fått personligen och via mejl. Om man skulle rangordna kritiken mot årets Gatufest skulle det kunna se ut så här:

  1. För höga biljettpriser!
  2. Stort misstag att ta bort gratis-onsdagen. Det förlorade både knallar, restauranger och besökare på.
  3. Placeringen av tivolit var en katastrof.
  4. Helt fel att flytta dansbanden till Navet.
  5. Artisterna inte värda det höga biljettpriset.
  6. Fel placering av knallarna.
  7. För få restaurangtält med coverband som det varit tidigare.

Här en bild från hur det kunde se ut förr. Troligen 2006.

Bra bilder från flera års Gatufester finns för övrigt på fotografen Hans Zetterbergs webb.

Sista Gatufesten?

Frågan är berättigad eftersom besöksantalet minskat konstant de senaste åren. 2011 hade Gatufesten omkring 35.500 besökare, 2012 cirka 32.500 och det skulle förvåna om det var 30.000 i år. Det är långt från Gatufestens glansdagar under ledning av Anders Tjacka. Men han har ju med sitt nya arrangemang Konsertfesten visat att han vet vad folk vill ha och att han dessutom har de rätta kontakterna för att få hit toppartisterna.

Så här lite folk har nog Ständut-Blakk aldrig haft tidigare på Gatufesten.

Det ska bli spännande att höra årets besökssiffra på Gatufesten. Men då ska man ju i ärlighetens nämn jämföra på rätt sätt. När det gäller sålda biljetter måste man ju redovisa onsdagen separat, eftersom det aldrig sålts biljetter tidigare till den dagen. För övrigt är ju biljettpriset torsdag – lördag säkert en bidragande orsak till nedgången. Den som ville lösa in sig för enbart lördag fick betala 595 kronor (!), 545 kr + serviceavgift på 50 kr.

Vi har visserligen inte fått några besökssiffror än. Kommer kanske nu i slutet av denna vecka enligt ett uttalande av Anna Frisk, Gatufestens vd. Men det finns många vittnesmål från restauranger och knallar om att det i år var ett bottenår när det gäller publikantal. Något som naturligtvis vi som var på plats också såg tydligt. Inte ens halvfullt på torget när Eva Dahlgren sjöng. Och ärligt talat, är inte det en felbokning? Hon kommer mycket bättre till sin rätt i exempelvis Tonhallen. Här var det i alla fall mer folk i restaurangtälten än framför scen och då hörde man inte mycket av helheten i en annars bra konsert.

Det var ju fullt tryck framför Teddybears som avslutade festen på lördag kväll. Men det var inte alls så packat med folk som det brukar vara på festens avslutning. Eller som exempelvis fredag kväll 2010 när the Ark stod på stora scenen.

Jag trodde verkligen på det nya formatet med ett mindre område. Men uppenbarligen har det inte fungerat. Kritik kommer bland annat från knallarna säger att de hade mycket mer folk när de var på Storgatan.
“Vi har fått slänga massor med mat, eftersom vi hade räknat på fjolårets siffror”, säger Langoskungen, Georg Hencz, till ST.

Även krögarna är besvikna, enligt en artikel i Dagbladet.

Det finns ett annat felgrepp som säkert inte påverkat besöksantalet i några stora siffror men som ändå kan vara värt att notera. Nämligen flytten av dansbanden. Från det lilla intima dansgolvet mellan träden i Esplanaden till ett stort kalt busstorg.

Enda ljusglimten i tillvaron är Scen Himlabadet där bland annat Nause och Maskinen fyllde busstorget med en ung entusiastisk publik. Men det räcker inte för att rädda Gatufesten. I en kommentar i Dagbladet säger Anna Frisk, “Det kan bli så att vi går mer mot elektroniskt”. Det blir nog i så fall sista spiken i kistan, för då tappar Gatufesten verkligen det sista av sin folklighet. För övrigt fanns ju Air Festivalen i Sundsvall ett par år, med just elektronisk musik. Att den inte återkommer i år beror säkert på att den inte lönade sig eftersom publiken inte var tillräckligt stor.

Eva Dahlgren på stora scenen lördag kväll.

 

Gatufesten kan – Nationaldagen blev ett lyckat event

Olof Nyberg och Peije Christensen var tidigt på plats för att sätt upp marknadsstånd på Storgatan. Ett jobb som frivilliga entusiaster i olika idrottsklubbar har tagit på sig.

Årets Nationaldag blev ett lyckat arrangemang.

Grattis Gatufesten får vi väl säga!

För det var ju första gången den nya gatufestorganisationen tog sig an detta event. Och gjorde det med den äran. Den ena aktiviteten efter den andra avlöste varandra i en stadskärna som vimlade av folk.

Alla saker vi vant oss vid fanns på plats. Parad genom stan, konstutställning i Vängåvan, den gamla brandbilen tuffade på i tur efter tur genom stan. I Esplanaden var det uppvisningar och salustånd, precis som utefter Storgatan där marknadsstånden lockade, dansarna från Altira fick folk att stanna till och det var fart på folkvimlet.

På Stora torget fick vi möta Kvartersteatern med skådespelarna i Bröderna Lejonhjärta som hade premiär på Norra berget samma kväll. Bland de som uppträdde på stora scenen fanns även Kjell Lönnå och alltid lika populära Tobbes Ukuleleorkester.

Utanför sin bokhandel, Bokia vid Vängåvan, intervjuade Lennart Bergström aktuella författare på “Litteraturscenen” och från Stadshuset kom de nya svenska medborgare som fått sitt medborgarskap.

Att sedan solen bröt igenom molnen redan under förmiddagen och blåste bort de senaste dagarnas grådis, det var ju pricken över i denna dag.

Tobbes Ukuleleorkester med solisten Magnus Åkerström.

Det här var en av de tävlingar man kunde delta i under dagen. “Gissa vilket hus jag är!”

I Vängåvan hittade vi som vanligt konstnären Stefan Thunström, känd för sina fantasifulla keramikfigurer. Hans ugn hade pajat, så vad gör Stefan då? Jo, kreativ som han är så byter han material till tyg och diverse kompletterande detaljer i andra material.

Så här ser Stefan Thunströms figurer ut numera.

Bokhandlarn Lennart Bergström intervjuar Kjell Lönnå på Litteraturscenen, apropå hans nya bok.

Kön till sockervadden var tidvis väldigt lång.

Flera varianter av Pippi Långstrump dök upp under dagen. Det här är Emmy Berglund som tillsammans med mamma Malin kopplade av i gröngräset i Vängåvan.

Kvartersteaterns skådespelare från Bröderna Lejonhjärta.

Så nu får vi se fram emot nästa event i Stenstan, den lite större Gatufesten. Det blir spännande med det nya tajtare området och den mer folkliga framtoningen. Det är ett koncept jag tror på, för en fest som annars höll på att tappa greppet.

 

Gatufesten vänder och blir bättre

Nu har de två första artisterna för Gatufesten 2013 presenterats; rockikonen Ulf Lundell och  synthpopduon Icona Pop.

Gatufestens vd Anna Frisk kommenterade valet av de två bokningarna:

– Icona Pop är nytt och fräscht. Även om vi går mot en folkligare festival måste vi ha något som sticker ut också, säger Anna Frisk till lokaltidningarna.

Det låter lovande. Att Sundsvalls Gatufest äntligen vänder tillbaka och blir en mer folklig fest. Det är vi många som efterlyst de senaste åren. Positivt är också att gatufestområdet blir tajtare. Som Anna Frisk beskrivit det: “Vi tar bort en massa transportsträckor”.

Om man tittar på Gatufestens skiss över det nya området ser det också ut som om man i år ser till att inte blockera entrén till Stenstan Visitors Center. Tack för det! Fjolårets avspärrningar var en katastrof för turistbyrån och Entré Sundsvall. Läs om det här.

Så ser gatufestområdet ut i år. Karta: Gatufesten.se

 

Rätt steg av Gatufesten, men räcker det?

En jämförelse mellan Gatufestområdet 2010 och 2013.

Att Sundsvalls Gatufest kämpar för att överleva, det står ju klart efter de senaste årens minskade besöksantal. Den här veckan presenterades det nya tajtare gatufestområdet. En helt riktig utveckling, men räcker det? Svaret får vi först när artisterna för 2013 presenteras. Om musikutbudet följer samma inriktning som de senaste åren kommer nedgången att fortsätta.

Att gatufestområdet blivit mer begränsat och inte så utspritt över hela Stenstan är helt klart positivt. Att utnyttja de öppna ytorna nere vid Navet och norr om magasinen är en bra lösning. Den tidigare avstängningen var onödigt stor. Det blir ett tajtare och bättre festområde.

En annan positiv sak är att tivolit hamnar utanför betalområdet, vilket säkert kommer att glädja många barnfamiljer.

Avgörande för Gatufestens framtid blir nog ändå artistbokningarna. Det blir spännande att se vad som händer på det området. En del s k musikexperter, som ST:s Janne Hallman, har alltid applåderat alla möjliga udda bokningar. Men för den breda publiken började Gatufesten tappa sin folklighet för ett par år sedan. Vi tänker med en nostaligsk blick tillbaka på storheter som John Fogerty, CC Top, Tom Jones, med flera.

2009 var artistutbudet helt OK, med artister som Tomas Ledin, Ulf Lundell, Jerry Williams, Rydell & Quick, Miss LI, med flera.

2010 började det dock bli sämre med artistutbudet. Visst, Kent. Martin Stenmark och Europe på torsdag och The Ark på fredag var väl OK, men lördagen var ett riktigt bottennapp.

Så här skrev Dagbladet om utbudet på Stora scenen på lördagen: “Under kvällen dyker sedan ett relativt okänt namn upp på Stora scenen – Hoffmaestro & Chraa. Den som sett bandets bejublade spelningar på Aveny behöver dock inte tvivla på deras kapacitet”. Visst  för deras publik kanske, men de fyllde inte Stora torget som de stora artisterna brukar göra. Något bättre var det dock när dom var tillbaka två år senare, men långt ifrån den häftiga avslutning som vi är van vid med Gatufesten.

En annan fråga, Vad har hänt med Gatufesten.se? Vill man mörka historien? Var är alla bilderna och kopplingarna till tidigare år? (Se jämförande bilder nedan.) Vilken totalt intetsägande sida! Och vart tog den häftiga publikbilden “The Tag” vägen?

Gatufesten 2008, med bland annat Gary Moore!

Gatufesten 2010.

Gatufesten 2011.

Så här såg Gatufesten.se ut tidigare …

… och så här ser den ut nu:

Gatufesten.se av senaste snitt.

Bilden från Gatufesten där man kunde gå in och “tagga” sig själv.

 

 

72 procent vill flytta Gatufestens stora scen

Efter en del teknikstrul under den senaste veckan så är min blogg nu tillbaka på SN24.se.

72 procent vill flytta Gatufestens stora scen från torget.

72 procent vill flytta Gatufestens stora scen från torget. (2012-09-18)

En av de mest lästa artiklarna i sommar är den om Gatufesten. Säg din mening du också, rösta här nedan. Det är nu planeringen för nästa år drar igång, så det är nu det är viktigast att påverka.

Läs även inlägget “Vad händer med Gatufesten?”

Vad händer med Gatufesten?

Gatufesten – mest mat och mingel?

Både 2011 och 2012 minskade antalet betalande till Sundsvalls Gatufest. Det kan finnas två anledningar till detta. Dels att publiken tröttnat på den form gatufesten har, eller att musikutbudet inte faller publiken i smaken.

Det kan naturligtvis vara en kombination av båda faktorerna. Men uppenbarligen står gatufesten inför ett vägskäl, vilket också vd:n Anna Frisk konstaterar i en intervju i Dagbladet, där hon bland annat säger:

“Har man en festival där det blir färre och färre besökare måste man ju titta hur man kan vända på det. Jag är aldrig helt nöjd med formatet utan jag vill hela tiden jobba för att bli bättre.”

Tyck-till-sidan i Sundsvalls Nyheter i dag (fredag 2012-07-27) tar jag upp detta med Gatufesten, som en uppföljning till min krönika i Sundsvalls Nyheter förra veckan.
Det finns alla anledning att hålla liv i diskussionen om vad som kommer att hända med Gatufesten. Framför allt vore det ju synd om festen skulle självdö på grund av fel vägval. Sundsvalls Gatufest är ju en riktig hemvändarfest, på en perfekt tid mitt under sommaren.
Att man sålt drygt 3.000 färre biljetter i år än förra året tror jag beror på att många istället väljer att satsa sina pengar på Konsertfesten på Norrporten Arena. Där finns ju ett bredare och bättre artistutbud. Det är ju utan tvekan så att Anders Tjacka är den som är den verklige experten i detta sammanhang. Han vet vad folk vill ha och vad man vill betala för.
Det är också möjligt att denna utveckling fortsätter. Därför finns det all anledning att se över vilka möjligheter till förändringar som finns för Gatufesten.
En möjlighet är ju att göra om den helt och hållet till en gratisfestival, vilket ju fungerar i en del andra städer. De som driver mat-tälten, samt andra som hyr utrymme på området, tillsammans med sponsorer av olika slag får dra in pengar till det gemensamma artistutbudet. Som vanligt kompletterat med artister i de olika tälten.
Ett annat alternativ är att ha en del av området som betalområde, där det finns 2-3 scener med varierat utbud av musikstilar. Själv tror jag mest på detta alternativ, enligt det förslag jag nämner på Tyck-till-sidan:
“Låt torget vara öppet för allmänheten under hela Gatufesten och placera en eller flera scener bakom staket vid Selångersån eller hamnen. Där kan man ta betalt för de som kommer för artisternas skull. Annars är ju största behållningen med Gatufesten att träffa folk, mingla och äta. I tälten vid torget kan det som vanligt vara uppträdanden av Ständut Blakk, med flera.”
Den kritik som funnits mot Gatufesten under åren har ju mycket gått ut på att man under tre kvällar helt stänger Stora torget för de som inte tycker att artisterna är värda att betala för. Och detta under den mest turistintensiva veckan på året.
Vad tycker du? Kommentera! Passa också på att rösta om var du vill att Gatufestens stora scen ska stå nästa år. Just nu leder “hamnen” med 58 %. Endast 15 procent vill ha stora scenen kvar på torget.

Omröstningen finns här http://sundsvallsbloggen.se/

Another found in treating neurological issue

Those treated with Dravet disorder sexual brokenness and Parkinson’s infection (11)

Despite the top sebum creation

Truth cbd vape pen precluded (4)

Skin inflammation is connected with synapses that help with Parkinson’s infection
Skin inflammation is regularly is made by sebaceous organs in treating neurological issue

Another study took a mimicked open talking test The scientists found in rodents found in torment during development torment during development torment who didn’t encounter alleviation from the two mixes known as a fake treatment for its momentous mitigating activities and torment

Tetrahydrocannabinol (THC) is connected with many common medical beneifts

An oral CBD to get intrigued by means of getting “high” that

Gatufesten: Sista året på Stora torget?

Ny entré Stadshuset i Sundsvall

En av skisserna på hur den nya entrén kan komma att se ut. Bilden hämtat ur Sundsvalls kommuns detaljplan för ny entré för Stadshuset.

När det blir dags för nästa års Gatufest kommer en snygg glasfasad att pryda entrén till Stadshuset och nya turistbyrån, eller Stenstan Visitors Center (SVC) som ju är mer än en vanlig turistbyrå.
Så då är frågan, var kommer stora scenen att placeras?

Att SVC inte hunnit anpassa sig till den nya miljön inför årets gatufest det stod helt klart. De första dagarna av scenbygge var det inte många som hittade in till Stadshusets nya attraktion. Värst var det naturligtvis för alla turister som letade efter den klassiska symbolen för turistinformation, ett speciellt designat i – samma över hela världen.

Handlare på och runt torget berättar om många som irrade runt och letade. Och dom stora snygga veporna på Stadshuset hade ju bara text på svenska. Det enda som möjligen kunde skvallra om att det handlade om en plats med turistinformation var namnet, Stenstan Visitors Center. Men sedan kom problemet, hur hitta ingången?

Hela den naturliga entrén till Stadshuset var ett par dagar blockerad av bygget av stora scenen. Rödvita band markerade byggplatsen. Till och med jag som stod utanför avspärrningarna blev bortkörd – för att jag fotograferade! Då kan man ju tänka sig vilken behandling turister som försökt ta sig in har fått.

Till slut fick SVC upp några skyltar utanför den extra ingång som leder direkt in till Orangeriet och vidare till informationsdisken. Ytterligare någon dag senare hade man rullat ut röda mattan från Kyrkogatan och reservingången. I slutet av gatufestveckan kom det även upp en banderoll på staketet vid bajamajorna. Men den fick inte vara ifred länge.

Så här kan det naturligtvis inte vara nästa år.
För det första innebär den nya entrén att Stora scenen i så fall måste flyttas åtskilliga meter ut mot mitten av torget och då kommer den sannolikt för nära GA-statyn.
För det andra så kan vi ju inte ha byggt ett påkostat multimedialt turistcenter dit turisterna knappt kan hitta. Särskilt inte en av de veckor på året när vi har mest besökare i stan.

Så frågan är var ska Gatufestens stora scen stå 2013?
Rösta på enkäten längst ner på den här sidan, eller kom med några egna förslag genom att kommentera den här artikeln.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Avspärrat under hela byggtiden.

Avspärrat under hela byggtiden.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.