Var låg Sverins bageri?

Fick ett brev från en läsare i Norge som undrar om vi kan lokalisera var hans farfar Olof Sverin hade sitt bageri. Det hette O. Sverins Bageri och fanns någonstans i Sundsvalls-området på 1930-talet.

Här nedan finns några bilder av bageriet med personal.

Om du känner till bageriet, skriv en kommentar här på bloggen, eller skicka ett mejl till Svenåke.

Kan vi gissa att det är Olof Sverin själv med familj på den här bilden?

Brödleverans från O. Sverins bageri.

Här syns hela skylten med företagsnamnet och kringlan som var en vanlig symbol på bagerierna den här tiden.

Det kan ju vara så att herr Sverin nyligen köpt sin bil i Hälsingland, eftersom det är ett X på nummerplåten. Eller så har hans släkt i Norge tagit fel på orten för bageriet?

Dofterna på torget lockar hela veckan

Visst, det är lite höstkyla i luften, men bara åsynen av all färggrann mat och goda bakverk värmer. Om du sedan handlar lite spansk paella, franska musslor i gorgonsolasås eller polsk bigos, då blir du riktigt varm i magen också.

Det är nämligen internationell matmarknad på Stora torget från tisdag till lördag denna vecka (24-28 sept.). Och på lördag då kombineras de kulinariska rätterna (mestadels från Europa) med Medelpads egen Bondens Marknad.

Spansk paella, den färgen och doften blir svår att motstå.

Som vanligt nu för tiden är detta ett kringresande event, men inte dessto mindre uppskattat. Många lunchlediga Sundsvallsbor minglade runt bland matstånden och största problemet verkade vara ett välja. “Tur att man har flera dagar på sig då hinner man testa flera olika maträtter,” var en vanlig kommentar.

För 50 kr får du en vanlig lunchportion och för 70 om du är vrålhungrig eller vill ta med dig en halv portion hem.

Sedan kan du även köpa med dig hem från det digra utbudet av kryddiga korvar, väldoftande och välsmakande ostar, oliver med flera tillbehör. Dessutom smarriga bakverk, fudge i alla tänkbara färger och smaker, men mera.

Ett par smyckestånd har smugit sig in bland maten. En liten underlig kombination. Mer motiverat då med det engelska ståndet med porslin, även om det just nu på torget serveras i plast- och aluminiumlådor.

Men missa inte detta tillfälle till en ny smakupplevelse. Testa gärna min favorit, polsk bigos. Den kan lagas på många olika sätt. Vitkål och surkål är standard, sedan kan det variera när det gäller kött och/eller korv. Den här var laddad med mycket kryddiga och goda korvar. När vi pratar polsk korv så är det betydligt mer kött än de svenska varianterna.

Läs mer på VisitSundsvall.se

Denne fransman bjöd på många varianter av oliver.

Polsk jägargryta är den svenska förklaringen till nationalrätten bigos.

 

Oj, vad det vattnas i munnen, fudge som är så gott …

Och så fanns här lite brittisk porslin bland all maten.

Här kan du köpa med något hem till eftermiddagskaffet, bakverk i långa rader.

Blås liv i IN-gallerian!

I ett tidigare inlägg presenterade jag en drastisk idé för att blåsa liv i Stenstan, nämligen att Glasa in Storgatan! Från Stora torget upp till Olof Palmes torg. Men för att vi ska kunna väcka liv i stenstan hela året så måste ju även handeln fungera. Jag tog en promenad genom IN-gallerian häromdagen och tycker att det är tråkigt att se så många avstängda och igenbommade affärsytor. Så vad är problemet?

Snurrar vi runt i Birsta kring varje månadsskifte så kan man lätt konstatera att handeln verkar snurra på som vanligt, trots lågkonjunktur. Visst, vi har det väl omskrivna parkeringsproblemet i stan, men det kan inte vara hela sanningen. Jag är övertygad om att det skulle gå att få den stora IN-gallerian mer attraktiv med relativt enkla medel. Helt enkelt göra gallerian mysigare och med en bättre service. Vilket skulle kunna påverka hela handeln i stenstan. Hur då? Jo genom några enkla grepp. Jag jämför med gallerian i Solna centrum, som jag numera besöker rätt ofta.

Några tips, (se även bilder nedan):

  • En food court på en plats centralt i gallerian. Det blir en naturlig mingelplats som drar folk.
  • Gratis WiFi utan krångliga inloggningar (se Solna Centrum).
  • Laddstationer för mobiltelefoner och mysiga hörnor där man kan slå sig ner utan att behöva betala fika eller mat.
  • Fler aktiviteter, särskilt på helgerna – artister, tävlingar, och prova på, exempelvis avsmakningsmeny på någon restaurang, testa din golfsving, pricka korgen med Dragons, etc.
  • En fungerande reception i anslutning till “stora entrén” där man kan lämna tävlingssvar, köpa presentkort och få hjälp att hitta om man är ny i stan. Visst det fanns någon sorts reception tidigare, men den var ju helt offside.

Fritt och öppet trådlöst när (WiFi) ska det vara.

Sätt dig ner och koppla av en stund och ladda batterierna!

Tråkiga döda ytor i IN-gallerian skulle kunna utnyttjas bättre.

Läs även mitt tidigare inlägg En mer levande stad

Fixade snygg väggbild till Café Charm

Personal och cafégäster i gamla Café Wänhem blickar in i framtiden, in till Café Charm ungefär 100 år senare.

Det är fler än Stenstan Visitors Center i Stadshuset som har upptäckt att det är snabbt och enkelt att fixa bilder via Designsundsvall.se. När nyinredda Café Charm på Storgatan 34 öppnade häromdagen så fanns en av bilderna från mitt historiska arkiv på en av väggarna.

Bilden kommer från en föregångare i Sundsvalls caféliv, nämligen från Café Wänhem som i början av 1900-talet låg på Trädgårdsgatan 23 i korsningen Esplanaden-Trädgårdsgatan. Café Wänhem var ett “nykterhetscafé”. Ett alkoholfritt café som var ett alternativ till de ölcaféer som fanns runt om i stan.

Café Wänhem låg på Trädgårdsgatan 23.

Interiör från Café Wänhem.

Sundsvallsbloggen fortsätter ändå …

För två dagar sedan flyttade jag och min sambo Katarina till Solna. Själva flytten finns det flera anledningar till, men det kanske vi kan återkomma till senare.

Ska jag då byta namn till Solnabloggen? Nej en sådan finns redan och vad vet jag om Solna? Än så länge inte så mycket, men vi har ganska nära till Friends Arena, och ändå närmare till Solnahallen för att kunna se Dragons besegra Solna Vikings :).

Jodå, Sundsvallsbloggen fortsätter ändå. Inte släpper jag Sundsvall bara för att jag flyttar en bit söderut. Jag fortsätter att ha en hel del uppdrag kvar i stan, så det blir nog att pendla minst en gång i månaden. Är man sundsvallsbo av födsel och ohejdad vana då är det Sundsvall som gäller.

Särskilt kul är det ju den här veckan när det senaste inlägget om framtiden för Stora torget hamnade i topp på SN24:s blogglista.

En sak kan jag konstatera redan nu. Här i Solna finns en klart bättre galleria. Grattis IN-gallerian till ökad försäljning och ökat besöksantal, men nu förstår jag varför IN: har så svårt att bli en riktig magnet för handeln.

Nu har jag sprungit ett par dagar i Solna Centrum som är en stor galleria under ett tak. En småstad av ungefär samma storlek som Sundsvall och med mängder av flashinga butiker, köpcentra, gallerier och varuhus som konkurrerar bara några tunnelbane- eller pendeltågsstationer bort.

Ändå är det alltid ett myller av folk i Solna centrum. Skillnaden är att här ligger restuaranger, caféer och pubar efter ett par stråk. Det blir mingel och vimmel varje dag. En galleria som är en daglig mötesplats på ett sätt som IN: aldrig kan bli. Utspridd som den är i tre olika kvarter.

Finns det då ingen lösning på problemet?

Jo, jag har ett lysande och mycket radikalt förslag. Eller rättare sagt, idén kommer från min sambo Katarina. Men hon är ju utbildad byggnadsingenjör och inredningsexpert, så hon vet vad hon pratar om.

Vad är då förslaget? Jo, det ska jag berätta om i mitt nästa blogginlägg. Håll utkik!

 

Det finns hopp även för Sundsvall – politikerna lyssnade och agerade

Läser till min glädje att det äntligen ska bli en restaurang på Stora torget. Det ger hopp och visar att de styrande äntligen lyssnat på de som vill se en utveckling i Stenstan. För precis två år sedan publicerade jag tillsammans med två andra, betydligt mer kända sundsvallsbor, en debattartikel med rubriken “Väck liv i Stora torget!” Den handlade bland annat om att bygga permanenta restauranger på torget, för att få ett mer levande centrum.

Första punkten i våra nya hörnstenar för nya Stora torget var att ta bort den fula och hindrande stenmuren runt GA-statyn. Något som gjordes redan i somras. Tack för det!

Punkt två handlade om att etablera restauranger på torget. Något som nu blir verklighet när Jonas Hamlund och bröderna Ola och Pelle Hermansson har fått kontrakt på att driva restaurang i huset där tidigare Turistbyrån låg. Och naturligtvis blir det uteservering sommartid. Tack för det!

Att kontraktet är på endast två år är klokt, för en restaurang i den där lilla baracken måste ju vara en tillfällig lösning. Men det är helt rätt att smida medan järnet är varmt. Etablera nu och bygg nytt senare. För i vårt vidare resonemang fanns idén om en eller flera nya byggnader på torget. Där kan man tänka sig att en del av verksamheten (kök, toaletter etc.) kan grävas ner under marknivån.

Nu ser vi fram emot en ny sommar med mer vimmel på torget, både på dagtid och kvällstid.

Så skulle Stora torget kunna se ut, en mix av olika typer av matställen. Nästa steg blir att riva gamla Turistbyrån och bygga ett nytt spännande hus där. Kanske ett hus helt i glas som Norrporten visionerade om 2005. Kanske inte riktigt så högt, men ändå något annorlunda och spännande.

Nyöppning av Nära Nytt

Britta Mörée har många studieintresserade personer träffat genom åren. Nu har hon lämnat sitt tidigare arbete som verksamhetschef på Medborgarskolan för att öppna eget. I går, den 5 september, tog hon över butiken Nära Nytt på Tullgatan 19. På hennes Facebooksida beskrivs den som en butik för… “Damkläder för den moderna kvinnan i alla åldrar, samt skor, väskor och accessoarer”.

Som ni förstår är det här knappast någon butik som jag kommer att besöka så ofta. Men det är alltid kul när det händer något i Stenstan, så därför följde jag med min sambo Katarina till öppningen av butiken. Och strax efter att Britta öppnat dörrarna var det redan packat med folk i den lilla butiken.

Britta Mörée uppvaktad

Britta Mörée uppvaktad med blommor av blivande kunder.

Skor och hatt

Gatufesten: Sista året på Stora torget?

Ny entré Stadshuset i Sundsvall

En av skisserna på hur den nya entrén kan komma att se ut. Bilden hämtat ur Sundsvalls kommuns detaljplan för ny entré för Stadshuset.

När det blir dags för nästa års Gatufest kommer en snygg glasfasad att pryda entrén till Stadshuset och nya turistbyrån, eller Stenstan Visitors Center (SVC) som ju är mer än en vanlig turistbyrå.
Så då är frågan, var kommer stora scenen att placeras?

Att SVC inte hunnit anpassa sig till den nya miljön inför årets gatufest det stod helt klart. De första dagarna av scenbygge var det inte många som hittade in till Stadshusets nya attraktion. Värst var det naturligtvis för alla turister som letade efter den klassiska symbolen för turistinformation, ett speciellt designat i – samma över hela världen.

Handlare på och runt torget berättar om många som irrade runt och letade. Och dom stora snygga veporna på Stadshuset hade ju bara text på svenska. Det enda som möjligen kunde skvallra om att det handlade om en plats med turistinformation var namnet, Stenstan Visitors Center. Men sedan kom problemet, hur hitta ingången?

Hela den naturliga entrén till Stadshuset var ett par dagar blockerad av bygget av stora scenen. Rödvita band markerade byggplatsen. Till och med jag som stod utanför avspärrningarna blev bortkörd – för att jag fotograferade! Då kan man ju tänka sig vilken behandling turister som försökt ta sig in har fått.

Till slut fick SVC upp några skyltar utanför den extra ingång som leder direkt in till Orangeriet och vidare till informationsdisken. Ytterligare någon dag senare hade man rullat ut röda mattan från Kyrkogatan och reservingången. I slutet av gatufestveckan kom det även upp en banderoll på staketet vid bajamajorna. Men den fick inte vara ifred länge.

Så här kan det naturligtvis inte vara nästa år.
För det första innebär den nya entrén att Stora scenen i så fall måste flyttas åtskilliga meter ut mot mitten av torget och då kommer den sannolikt för nära GA-statyn.
För det andra så kan vi ju inte ha byggt ett påkostat multimedialt turistcenter dit turisterna knappt kan hitta. Särskilt inte en av de veckor på året när vi har mest besökare i stan.

Så frågan är var ska Gatufestens stora scen stå 2013?
Rösta på enkäten längst ner på den här sidan, eller kom med några egna förslag genom att kommentera den här artikeln.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Här var det helt stopp för de som ville in till Stadshuset.

Avspärrat under hela byggtiden.

Avspärrat under hela byggtiden.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Först satte man upp en gatupratare och någon dag senare rullade man ut röda mattan.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

Banderollen som sattes upp i slutet av veckan fick inte hänga i fred länge.

 

 

Stans coolaste poliser?

Axe-poliser

Ett gäng riktigt coola poliser landade med insatsbuss och bomblåda och hela utrustningen på Thulegatan under måndag, Gatufestens tjuvstartsdag. Trots handfängsel och batonger så var det inte så allvarligt. Bara ett lite iögonfallande sätt att dela ut produktprover för ett deo-företag.

Utan tvekan ett vinnande koncept, för många stannade och fick sig en herr- eller damdeo.