Visst kan Gatufesten återuppstå

– Det finns inget att driva vidare. Bolaget Sundsvalls Gatufest AB är på så sätt avlivat, sa konkursförvaltaren Peter Thoms till ST häromdagen. Visst, om man bestämmer sig för det så har man i alla fall avlivat bolaget. Men Gatufesten kan ändå återuppstå.

“Sundsvalls Gatufest är ett vanligt Aktiebolag och kan mycket väl säljas, även om ingen vill köpa bolaget då det inte innehåller något. (Allt försvinner efter att festen är över.) Det intressanta här är varumärket Sundsvalls Gatufest som INTE är registrerat och alltså inte har någon koppling till bolaget nu när det likvideras.” Det sa Pär Wallgren i en Facebook-debatt häromdagen.

Och naturligtvis är det så. Gatufesten fick avslag på att registrera Sundsvalls Gatufest som varumärke för några år sedan. Så det är fritt fram för vem som helst att dra igång en ny fest med samma namn. Namnet är inte varumärkes-skyddat.

Men finns det egentligen något intresse att försöka skapat något nytt när vi nu har Konsertfesten i augusti som fungerar alldeles utmärkt. En utmärkt arena för stora artister och en stor publik. Mat- och musiktält runt arenan för de som väljer bort själva konserten, men ändå vill vara ute och festa.

Vad tycker du själv?

Hur skulle en eventuellt ny Gatufest se ut?

Skriv ditt förslag på Tyckt Till på SN24.se!

 

Köp upp konkursboet Tjacka!

Den enda person som skulle kunna rädda kvar Sundsvalls Gatufest är förmodligen Anders Tjacka. Sedan han blev bortmanövrerad från Gatufesten, (bestulen på densamma säger de värsta kritikerna), har festen inte varit den samma. Han har ju med Konsertfesten i Norrporten Arena visat att han vet vad folk vill ha och kan få en verksamhet lönsam.
Köp konkursboet och starta på nytt Tjacka! Då kan Gatufesten resa sig ur askan.

När jag publicerade mitt förra blogginlägg “Sista Gatufesten?” i torsdags förra veckan hoppades jag naturligtvis att rubriken inte skulle infrias. Visst det fanns mycket som talade för att det var katastrofalt dåligt i år, men nog trodde jag ändå att man skulle ha kraft att försöka fortsätta. Det visade sig att så inte var fallet.

Kommentarerna ramlar in på lokaltidningarnas webbplatser, och där är det många som är minst sagt irriterade över Anna Frisks uttalade att “Sundsvallsborna har valt att inte ha en Gatufest”.

“Blir jävligt irriterad när de väljer att skylla på Sundsvalls befolkning. De har själva valt att frångå det koncept som gjorde Gatufesten till en lyckad tillställning, då får man också ta konsekvenserna.
Har förståelse för att man måste göra förändringar, men det går inte att både försämra (för alla, inte bara besökarna) och samtidigt höja priset och tro att besökarna glatt betalar.” skriver signaturen PJ22 på ST.nu.

Tongångarna är desamma hos Dagbladets läsare:
“Att säga “Sundsvallsborna bär själva en del av skulden” är helt fel kundsyn. Det är inte kundernas skyldighet att komma utan arrangörernas skyldighet att skapa något som kunderna vill ha. Då kommer kunderna automatiskt.” Det skriver Fredrik Hammargården.
“Biljettpriserna avgjorde” skriver krönikören Björn Brånfelt i en kommentar.

Pär Wallgren skickade en kommentar till mig via Facebook efter min förra krönika. Han tycker också att Tjacka ska ta över och återupprätta Gatufesten:
Lagom prisbild för besökaren, intressanta (aktuella) artister och storleken gör att många (som tidigare) kan resa från hela Sverige för att se festen. Motsatsen dödar festen. Det behövs en driven och hungrig person som Tjacka för att upprätta ordningen igen.”

Nu har Pär också skrivit ett längre inlägg i frågan på SN.24.se. Där skriver han bland annat: “Höjden av dumhet var när man satte en prislapp på den traditionella gratis-onsdagen. Dagen då alla kunde mötas, utflyttade sundsvallsbor som besökande släktingar och vänner, eller de som bara har råd med en bit mat och några öl.”

En hel del kommentarer har jag också fått personligen och via mejl. Om man skulle rangordna kritiken mot årets Gatufest skulle det kunna se ut så här:

  1. För höga biljettpriser!
  2. Stort misstag att ta bort gratis-onsdagen. Det förlorade både knallar, restauranger och besökare på.
  3. Placeringen av tivolit var en katastrof.
  4. Helt fel att flytta dansbanden till Navet.
  5. Artisterna inte värda det höga biljettpriset.
  6. Fel placering av knallarna.
  7. För få restaurangtält med coverband som det varit tidigare.

Här en bild från hur det kunde se ut förr. Troligen 2006.

Bra bilder från flera års Gatufester finns för övrigt på fotografen Hans Zetterbergs webb.

Sista Gatufesten?

Frågan är berättigad eftersom besöksantalet minskat konstant de senaste åren. 2011 hade Gatufesten omkring 35.500 besökare, 2012 cirka 32.500 och det skulle förvåna om det var 30.000 i år. Det är långt från Gatufestens glansdagar under ledning av Anders Tjacka. Men han har ju med sitt nya arrangemang Konsertfesten visat att han vet vad folk vill ha och att han dessutom har de rätta kontakterna för att få hit toppartisterna.

Så här lite folk har nog Ständut-Blakk aldrig haft tidigare på Gatufesten.

Det ska bli spännande att höra årets besökssiffra på Gatufesten. Men då ska man ju i ärlighetens nämn jämföra på rätt sätt. När det gäller sålda biljetter måste man ju redovisa onsdagen separat, eftersom det aldrig sålts biljetter tidigare till den dagen. För övrigt är ju biljettpriset torsdag – lördag säkert en bidragande orsak till nedgången. Den som ville lösa in sig för enbart lördag fick betala 595 kronor (!), 545 kr + serviceavgift på 50 kr.

Vi har visserligen inte fått några besökssiffror än. Kommer kanske nu i slutet av denna vecka enligt ett uttalande av Anna Frisk, Gatufestens vd. Men det finns många vittnesmål från restauranger och knallar om att det i år var ett bottenår när det gäller publikantal. Något som naturligtvis vi som var på plats också såg tydligt. Inte ens halvfullt på torget när Eva Dahlgren sjöng. Och ärligt talat, är inte det en felbokning? Hon kommer mycket bättre till sin rätt i exempelvis Tonhallen. Här var det i alla fall mer folk i restaurangtälten än framför scen och då hörde man inte mycket av helheten i en annars bra konsert.

Det var ju fullt tryck framför Teddybears som avslutade festen på lördag kväll. Men det var inte alls så packat med folk som det brukar vara på festens avslutning. Eller som exempelvis fredag kväll 2010 när the Ark stod på stora scenen.

Jag trodde verkligen på det nya formatet med ett mindre område. Men uppenbarligen har det inte fungerat. Kritik kommer bland annat från knallarna säger att de hade mycket mer folk när de var på Storgatan.
“Vi har fått slänga massor med mat, eftersom vi hade räknat på fjolårets siffror”, säger Langoskungen, Georg Hencz, till ST.

Även krögarna är besvikna, enligt en artikel i Dagbladet.

Det finns ett annat felgrepp som säkert inte påverkat besöksantalet i några stora siffror men som ändå kan vara värt att notera. Nämligen flytten av dansbanden. Från det lilla intima dansgolvet mellan träden i Esplanaden till ett stort kalt busstorg.

Enda ljusglimten i tillvaron är Scen Himlabadet där bland annat Nause och Maskinen fyllde busstorget med en ung entusiastisk publik. Men det räcker inte för att rädda Gatufesten. I en kommentar i Dagbladet säger Anna Frisk, “Det kan bli så att vi går mer mot elektroniskt”. Det blir nog i så fall sista spiken i kistan, för då tappar Gatufesten verkligen det sista av sin folklighet. För övrigt fanns ju Air Festivalen i Sundsvall ett par år, med just elektronisk musik. Att den inte återkommer i år beror säkert på att den inte lönade sig eftersom publiken inte var tillräckligt stor.

Eva Dahlgren på stora scenen lördag kväll.