Rätt steg av Gatufesten, men räcker det?

En jämförelse mellan Gatufestområdet 2010 och 2013.

Att Sundsvalls Gatufest kämpar för att överleva, det står ju klart efter de senaste årens minskade besöksantal. Den här veckan presenterades det nya tajtare gatufestområdet. En helt riktig utveckling, men räcker det? Svaret får vi först när artisterna för 2013 presenteras. Om musikutbudet följer samma inriktning som de senaste åren kommer nedgången att fortsätta.

Att gatufestområdet blivit mer begränsat och inte så utspritt över hela Stenstan är helt klart positivt. Att utnyttja de öppna ytorna nere vid Navet och norr om magasinen är en bra lösning. Den tidigare avstängningen var onödigt stor. Det blir ett tajtare och bättre festområde.

En annan positiv sak är att tivolit hamnar utanför betalområdet, vilket säkert kommer att glädja många barnfamiljer.

Avgörande för Gatufestens framtid blir nog ändå artistbokningarna. Det blir spännande att se vad som händer på det området. En del s k musikexperter, som ST:s Janne Hallman, har alltid applåderat alla möjliga udda bokningar. Men för den breda publiken började Gatufesten tappa sin folklighet för ett par år sedan. Vi tänker med en nostaligsk blick tillbaka på storheter som John Fogerty, CC Top, Tom Jones, med flera.

2009 var artistutbudet helt OK, med artister som Tomas Ledin, Ulf Lundell, Jerry Williams, Rydell & Quick, Miss LI, med flera.

2010 började det dock bli sämre med artistutbudet. Visst, Kent. Martin Stenmark och Europe på torsdag och The Ark på fredag var väl OK, men lördagen var ett riktigt bottennapp.

Så här skrev Dagbladet om utbudet på Stora scenen på lördagen: “Under kvällen dyker sedan ett relativt okänt namn upp på Stora scenen – Hoffmaestro & Chraa. Den som sett bandets bejublade spelningar på Aveny behöver dock inte tvivla på deras kapacitet”. Visst  för deras publik kanske, men de fyllde inte Stora torget som de stora artisterna brukar göra. Något bättre var det dock när dom var tillbaka två år senare, men långt ifrån den häftiga avslutning som vi är van vid med Gatufesten.

En annan fråga, Vad har hänt med Gatufesten.se? Vill man mörka historien? Var är alla bilderna och kopplingarna till tidigare år? (Se jämförande bilder nedan.) Vilken totalt intetsägande sida! Och vart tog den häftiga publikbilden “The Tag” vägen?

Gatufesten 2008, med bland annat Gary Moore!

Gatufesten 2010.

Gatufesten 2011.

Så här såg Gatufesten.se ut tidigare …

… och så här ser den ut nu:

Gatufesten.se av senaste snitt.

Bilden från Gatufesten där man kunde gå in och “tagga” sig själv.

 

 

One thought on “Rätt steg av Gatufesten, men räcker det?

  1. Pingback: Sista Gatufesten? | Sundsvallsbloggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *