Drakfestivalens nya ansikte – vad tycker du?

Drakfestivalen

Drakbåtsrodden är den stora folkfesten och med den nya norra kajen vid Selångersån är det ju ännu lättare för publiken att följa loppen.

Så vad säger vi om Drakfestivalens nya ansikte?
• Större scen på Fisktorget och satsning på artister som dragplåster.
• Inhägnat område och biljetter för 250 kronor för att komma in efter 18.00.
• Inga “knallar” på området längre.
(Du kan själv rösta längst ner på denna sida).

Jag kan förstå festivalledningens resonemang att man måste göra något för att få täcka alla omkostnader kring festivalen. Men risken med det nya upplägget är att det totalt sett drar färre folk till festivalen på kvällarna.

Jag har själv inga problem med det nya formatet. Större yta för restauranger och knallarna borta, det är helt OK. Och ska man stänga av en del av stan för en musikfest är ju Fisktorget ett bra val. Men Drakfestivalen har varit det sköna gratisalternativet till Gatufesten, Konsertfesten och Airfestivalen. Det finns ju en risk att det blir för många betalfestivaler och att intresset bland publiken inte räcker. Vi får väl höra vad festivalledningen säger när man summerar årets festival.

Politikerduellen under fredag Drakfestivalen 2012

Politikerduellen under fredag Drakfestivalen 2012.

Ett arrangemang som man däremot kan lägga ner och som ingen kommer att sakna är politikerduellerna. Jag satt i Wretmanstältet och observerade vad som hände på stora scenen och framför scenen var det praktiskt taget tomt. På scenen kämpade ändå Kim Ottosson(V), Hans Forsberg (C), Elisabeth Strömqvist(S) och Lars Persson (FP) med hbtq-frågor. (HBTQ är en förkortning av begreppen Homo, Bi, Trans och Queer.)
Antingen är det så att man måste ha kommunalråden på plats för att dra folk, eller så var ämnet ointressant, eller så är det helt enkelt så att folk inte orkar engagera sig när man är ute för att festa.

Drakrodden, Sundsvalls Nyheter

Dags att ta plats i Sundsvalls Nyheters båt.

Bara det inte betyder att artistsatsningen tar över och drakrodden minskar i betydelse, för det är ju just drakbåtsrodden som är det roliga med Drakfestivalen. Och att vara med och ro är ju den verkliga utmaningen. Efter några år bland åskådarna var jag i år tillbaka i ett av roddargängen. Jag fick hoppa in med kort varsel när Sports Wire saknade en roddare och några lopp senare fick jag även ta plats i Sundsvalls Nyheters båt. Sedan var det bara hem och byta till torr tröja och torra byxor innan det var dags att kasta sig på cykeln till Norrporten Arena för att se Giffarna ta hem 3 nyttiga poäng mot Gais.

Appropå Giffarna så köpte jag ett par av Giffarnas 50/50-lotter under dagen på Drakfestivalen. Både där och på GIF-matchen sa man att dragningen skulle göras under kvällen och läggas ut på festivalens och giffarnas hemsida. Men inget resultat än så länge i dag (söndag 13.30).
Vad tycker du om nya Drakfestivalen? Säg din mening här och kommentera gärna detta inlägg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *