Norrlands huvudstad gör bort sig – igen

 

Torr efterfest

Dagbladet 3 juli.

Är verkligen Sundsvall värd namnet Norrlands huvudstad? Knappast, med byråkrater hos kommunen som gör allt för att motarbeta näringslivet och turismen.

Häromdagen rapporterade lokala media att Hotell Knaust inte får förlängt serveringstillstånd i samband med Gatufesten och Konsertfesten. Att artister som kommer hit inte kan få varva ner och träffas och ta en öl eller ett glas vin, eller kanske till och med en drink efter sina framträdanden, det får Sundsvall att framstå som en liten byhåla snarare än en stad med klass. Särskilt de internationella artister som kommer hit måste undra var de hamnat.

Alkoholenheten vid Sundsvalls kommun är ju numera känd för sitt sätt att utmärka sig. Allt från den här typen av beslut till det petimeteraktiga mätandet av höjden på staket och kedjor runt uteserveringarna. När man påpekar att reglerna kring alkoholhaneringen hanteras helt annorlunda på andra håll så framhärdar man här att det är de andra som gör fel. Så att be dem att åka på studiebesök i till exempel Stockholm och Göteborg, det skulle knappast ge något resultat.

Man kan ju fråga sig, på vilket sätt skulle en efterfest på ett av stans hotell påverka stan negativt i alkoholhänseende. Det handlar ju inte om något offentligt evenemang, utan ett mindre sällskap.

Jag och min sambo Katarina hade för ett par år sedan besök under en vecka av en Polens mest meriterade sångare och hans fru. En operasångare som sjungit på de stora scenerna runt om i världen, bland annat Metropolitan i New York.
Efter en av dagarna med rundvandring i stenstan slank vi in på en av pubarna för att ta ett glas vin. Klockan var strax före 23 och bartendern meddelade direkt att “Vi kan inte servera något, det är för sent. Vi får inte servera något efter klockan 23.”

Våra gäster trodde först att han skämtade. När de sedan förstod att det var allvar så blev de synnerligen förvånade över de lokala alkoholreglerna. Något liknande hade de aldrig varit med om, vare sig i New York, Tokyo, Warsawa, Stockholm eller någon annan stad.

Att just den här bartendern tillhörde kategorin “icke serviceinriktade” gjorde ju inte det hela bättre. Eftersom klockan var omkring 22.50 hade han mycket väl kunnat servera oss, men han hade väl stängt kassan redan och ville hem till sängen. Hans uppträdande var också mycket arrogant. Jag avstår att nämna vilken pub det var eftersom denna synnerligen osmidiga bartender sedan länge inte finns kvar på detta jobb.

 

One thought on “Norrlands huvudstad gör bort sig – igen

  1. Pingback: Ingen fylla på efterfesten! | Sundsvallsbloggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *