En historisk tidning – för fjärde året i rad

Stenstanstidningen 2011

Stenstansdagarna – den historiska stadsfestivalen – hålls i år för fjärde gången. Så nu kan vi väl börja prata om tradition. I år blir festivalen den 7-9 september och utbudet av aktiviteter ökar år från år.

Själv har jag suttit med i projektgruppen för Stenstansdagarna sedan starten och en av mina första idéer var att göra en tidning med gammaldags design. En tidning som skulle påminna om hur tidningarna såg ut kring förra sekelskiftet. Tryckt enbart i svart förstås eftersom färg i tidningarna kom en bra bit in på 1900-talet.

Idén mottogs med stor entusiasm från alla medverkande. Och annonsörerna som också fick göra “gammaldags” annonser, hakade på och tyckte det var en kul idé. De första två åren (2009 och 2010) gjordes “Stenstanstidningen” av Sundsvalls Tidning, då i det gamla stora formatet som på fackspråk kallas broadsheet. Det format som ST övergav 2005.

Förra året hoppade ST av projektet och då gick bollen till Sundsvalls Nyheter. Eftersom det på 1800-talet även fanns en tidning som hette Sundsvalls Nyheter blev det naturligt att använda sig av den som mall för 2011 års upplaga av Stenstanstidningen. Därför blev formatet tabloid, som förlagan.

Den nya varianten följer samma innehållsmall som den gamla. Det vill säga ungefär hälften historiska artiklar kring Sundsvall och resten en mix av vad som kommer att hända under Stenstansdagarna. Naturligtvis också hela programmet för den historiska stadsfestivalen, samt en och annan tävling. Och tidningen i det nya formatet blev minst lika uppskattad av läsare och annonsörer. Det roliga är att den går hem i alla åldrar, även de yngre tycker att det är spännande med det historiska materialet.

Strömsons och Hotell Knaust var ett par av annonsörerna som hittat helt rätt när det gällde utseendet av annonserna i förra årets nummer.

I år kryddar vi också det hela med en bildtävling i varje nummer av Sundsvalls Nyheter fram till Stenstansdagarna. En tävling där det gäller att identifiera platser i stenstan utifrån gamla bilder från 1800-talet och början av 1900-talet.

Fredag den 31 augusti kommer årets Sundsvalls Nyheters specialtidning om Stenstansdagarna. Den går då som bilaga i SN och delas sedan ut på ett antal platser inför och under Stenstansdagarna.

Alla tre Stenstanstidningarna från föregående år finns att ladda ner på BDU.nu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *