Jag har hittat Restaurang 1890

Restaurang 1890.

Restaurang 1891, Innergården i Sundsvall, den är ju välkänd sedan flera år. Men nu har jag hittat Restaurang 1890. Precis som 1891 handlar det om en restaurang som tagit sitt namn efter när byggnaden invigdes. Men förlåt 1891, bygget som blev färdigt 1890 är faktiskt lite häftigare. Var ligger den? Jo i Cleveland, Ohio, USA.

Det lustiga med de har två restaurangerna är att deras loggor är så lika. Den för 1891 skapades ju för gallerian (som nu heter in:). Någon på reklambyrån som varit i Cleveland och fått inspiration kanske …? Eller blev det bara så eftersom man använder s k gemena siffror.

Restaurang 1890 ligger i Hotel Hyatt Regence at the Arcade, (där jag bor den här veckan). Byggnaden, the Arcade, var tidigare en stor galleria. Faktiskt en av USA:s första gallerior, eller “Indoor shopping mall” som amerikanarna kallar det och blev känd som “The Chrystal Palace”. Arkitekter var John M Eisenmann och George H Smith och de hade hämtat inspiration från “Galleria Vittorio Emanuelle i Milan, Italien“.

Byggnaden var den första i Cleveland och den nionde i USA att utnämnas som historisk byggnad i National Register of Historic Places. Det skedde 1965.
Det är en pampig byggnad och med otroligt fascinerade detaljer i utsmyckningen inomhus.

1999 startade renoveringen och ombyggnaden och 2001 öppnades den som “Hyatt Regency at the Arcade”. Det finns fortfarande ett antal butiker och restauranger på de två nedersta våningarna. Men nu är det de 293 rummen som dominerar denna vackra byggnad.

Från galleria till hotell för 60 miljoner dollar 1999 – 2001.

Utsmyckningen är fantastisk.

Entrén till Hyatt Regency at the Arcade …

… och ingången från baksidan med medaljonger på de två arkitekterna.

Vad jag gör i Cleveland? Jo, jag ska föreläsa på en konferens om tidningsdesign arrangerad av Society for News design. Men det och andra upplevelser i Cleveland berättar jag om på min andra blogg Boströms Blogg. Bland annat ett intressant besök på konstmuseet i Cleveland.

 

One thought on “Jag har hittat Restaurang 1890

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *