Frikyrkan – trygghet eller tvångströja?

Det blev en spännande och intressant kväll i Pingstkyrkan, Sundsvall den 14 mars. En samtalskväll med livsåskådning och personlig tro i fokus, med utgångspunkt i tre människors olika erfarenheter. Två som ganska tidigt i livet tog avstånd från sammanhang där man kände att man inte passade in och en som kom in i det frikyrkliga livet, blev frälst, som 20-åring och nu är pingstpastor.

Som en röd tråd i samtalet fanns detta att inte passa in. Hur en kyrka dit man skulle kunna gå för att få hjälp och stöd istället stöter bort sökare som ställer obekväma frågor, som blir för jobbiga och som är för avvikande.

Rubriken för kvällen var ”Frikyrkan – trygghet eller tvångströja?”. Samtalsledare var Magnus Sundell, Studeiförbundet Bilda, tidigare chefredaktör för tidningen Trots allt.

På estraden satt Sofia Mirjamsdotter, känd för sitt engagemang i sociala medier och den som egentligen var orsaken till evenemanget. Våren 2012 startade hon twittertråden #frikyrka, som fick ett stort genomslag och uppmärksamhet. Hon berättade där om sin uppväxt i Pingstkyrkan, Sundsvall. Döpt redan som sexåring och under sin uppväxt med ett starkt engagemang för sin tro.

Bredvid Sofia satt Peter Hallström, sångare och låtskrivare med succéer som ”Håll mitt hjärta” (Björn Skifs) och ”I remember love” och ”Kärleksvisan” (Sarah Dawn Finer). Även han med en uppväxt i Pingstkyrkan, något som på ett mycket dramatiskt sätt påverkat hela hans liv. Han beskriver det själv som ett otroligt starkt gudsbehov. Något som han först försökte slå ifrån sig, men som han nu försöker förlika sig med och även hitta tillbaka till en fungerande tro. ”Det var som ett stort hål i min själv som jag inte kunde fylla”.

Även om många negativa upplevelser under tiden i församlingen starkt påverkat både Peter och Sofia, så betonade båda två att det också finns positiva saker som färgat dem för resten av livet. ”Vi sitter inte här för att vi tycker illa om frikyrkan, utan för att vi bryr oss”, sammanfattade Sofia. ”Bland det viktigaste jag fått med mig är inställningen om alla människors lika värde”.

Tyvärr var det väl just på den punkten båda upplevde dubbelmoralen i kyrkan. Att detta inte fungerade i praktiken. Den som var lite annorlunda, inte passade in i normen, eller var för mycket ifrågasättande, den personen hamnade lätt utanför gemenskapen. Till slut gav man upp.

Ärligheten i samtalet var påtaglig när båda betonade ”Lyssna på våra åsikter, men känn er inte anklagade.” Förståelse, förlåtelse och nåd, var återkommande ämnen.

Tredje person på scenen var Stefan Beijmark, som kom från ett helt icke kristet sammanhang men fann Gud och blev frälst som 20-åring. I programbladet beskrevs han som ”halvvärstingen som växte upp under 70-talet med knappa förhållanden i en skilsmässofamilj”. När Stefan blev kristen så beskriver han det som att han hittade hem.

Han beklagade mycket av det som Peter och Sofia fått uppleva. Men kunde samtidigt konstatera att de attityder de reagerat starkt emot, tyvärr till viss del finns kvar inom frikyrkan, även om mycket är bättre och det finns en större öppenhet.

Att attityderna finns kvar bekräftades också av ett par inlägg från publiken i den efterföljande fråge- och kommentarstunden. Bland annat en kvinna som nyligen lämnat just pingstförsamlingen i Sundsvall därför att hon kände att hon inte passade in. En kvinna som bekände sin starka tro, men inte funnits sin plats i församlingen.

Att detta fortfarande händer i den församling där jag växte upp känns sorgligt. Men det visar tydligt på behovet av denna typ av samtal som Bilda och Förbundet S:t Lukas tagit initiativ till. Det är bara att hoppas på att resultatet blir både nya samtal, initiativ och rannsakan.

Uppföljning:

• På Facebook: Frikyrkan – Trygghet eller tvångströja?

• Diskussionen fortsätter även på Bilda Online.

• Sök på twitter #frikyrka och läs @perhammarstrom på Twitter som rapporterade från samtalsmötet i Sundsvall.

• Estradsamtalet hölls på tre platser, Umeå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Tidningen Dagens reporter Carl-Henric Jaktlund, rapporterade från Ö-vik.

• Följ Sofia Mirjamsdotters blogg.

• Peter Hallström i intervju: ”Kyrkan stal min trygghet” http://www.fritankesmedja.se/kyrkan-stal-min-trygghet

• Läs också ”Peter Hallström skrev sin egen läkesång” (Dagen.se),

Stefan Beimarks blogg.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *